Matris çeviricilerde kullanılan venturini ve uzay vektör kontrol algoritmalarının karşılaştırılması - Erdem, Ebubekir; Tatar, Yetkın; Sünter, Sedat (My University, 2006)
Bu çalışmada, pasif bir RL yükünü besleyen üç fazlı matris çevirici için kullanılan uzay vektör ve venturini kontrol algoritmalarının analizi ve karşılaştırılması yapılmıştır. Matris çeviricinin modellenmesinde Matlab Simulink paket programı kullanılmıştır. Bu simulink model, simulink destekli bir DSP kontrol kartı yardımıyla gerçek zamanlı çalışmayı destekleyecek sekilde tasarlanmıştır. Uzay vektör kontrol algoritması giriş güç faktörünü kontrol etmek için daha basit bir metot kullanır, daha az anahtarlama kayıpları içerir ve gerçekleştirilmesi daha kolaydır. Venturini kontrol algoritması ise dengesiz çalışmalarda giriş gerilimini düzenler, ve giriş akım ve çıkış gerilimlerinde daha az harmonik saglar. Her iki kontrol algoritması için giriş güç faktörü 1’de tutularak çeşitli çıkış frekans değerleri için simülasyonlar yapılmıs, çıkışa ve girişe ait akım ve gerilim dalga şekilleri ve harmonik spektrumları karşılaştırılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik