Serum salusin-? levels in systemic lupus erythematosus and systemic sclerosis - Koca, Suleyman Serdar; Ozgen, Metin; Işık, Bahar; Dağlı, Mustafa Necati; Üstündağ, Bilal; Işık, Ahmet (My University, 2014)
Amaç: Kronik inflamatuvar hastalıklar olan sistemik lupus eritematozus (SLE) ve sistemik skleroz (SSc) kardiyovasküler manifestasyonların ve subklinik ateroskleroz hastalığının artmış insidansını gösterir. Salusin-? makrofaj köpük hücre oluşumunu baskılayan yeni bir biyoaktif peptittir ve serum seviyesi anjiyografik olarak kanıtlanmış koroner arter hastalarında anlamlı olarak daha düşüktür. Bu çalışmanın amacı SLE ve SSc'de serum salusin-? seviyesini ve ateroskleroz prediktörleri ile olası ilişkisini belirlemekti. Materyal ve Metot: Çalışmaya 20 SLE ve 22 SSc hastası ve 23 sağlıklı kontrol (SK) dahil edildi. Bütün katılımcılar kadındı. Tümör nekroz faktörü-? (TNF-?), IL-6 ve salusin-? seviyeleri, insülin direncinin hemostatik değerlendirme (HOMA-IR) indeksi ve ortak karotis intima media kalınlığı (IMK) belirlendi. Bulgular: SLE ve SSc gruplarında SK grubuna göre salusin-? seviyeleri daha düşük ve IMK daha yüksekti. Salusin-? seviyesi SLE grubunda trigliserit seviyesi ile (r=-0.564, p=0.012) ve SK grubunda HOMA-IR indeksi ile (r=0.485, p=0.019) koreleyken SLE ve SSc gruplarında ne hastalık aktivite skoruyla ne de sitokin seviyesi ve IMK ile koreleydi. Sonuç: Bu ön çalışma SSc'nin SLE'de olduğu gibi subklinik ateroskleroza yol açtığı fikrini destekleyebilir. Buna ek olarak, SLE ve SSc'de düşük salusin-? seviyelerinin subklinik ateroskleroza katkıda bulunabileceği sonucu çıkarılabilir. Ancak, bu katkının SLE ve SSc'de gösterilmesi için geniş ölçekli ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp