Evaluation of epidemiological data of 541 patients with brucellosis in Siirt, a city in south-eastern Anatolia - Demircan, Fatih; Mengeloğlu, Zafer; Kilinc, Faruk; Denk, Affan (My University, 2013)
Amaç: Ülkemiz açısından önem arz eden ve önlenebilir birenfeksiyon olan bruselloz ile ilgili deneyimlerimizi sunarakkonuyu irdelemek amacıyla 541 bruselloz olgusu değer-lendirilmiştir. Yöntemler: Ocak 2006-Aralık 2010 tarihleri arasında yatı- rılarak takip ve tedavileri yapılan 1210 hasta geriye dönük olarak incelenmiş, Rose Bengal pozitif ve Wright aglutinas- yon testi titresi 1/160 ve üzeri olan 541 bruselloz olgusu çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza alınan 541olgunun %53,6’sı erkek %46,4’ü kadın olup, yaş ortalamaları 41,23±2,7 idi. Hem erkeklerde hem de kadınlarda brusellozun en sık görüldü- ğü yaş aralığı 31-50 yaş arası olmuştur. Hematolojik bul- gulardan hastaların %67’sinde sedimentasyon 20-40 mm/ saat, %53’ünde lökosit sayısı normal aralıkta iken, has- taların %36’sında lökositoz, %10’unda lökopeni, %8’inde trombositopeni bulunmuştur. En sık gözlenen üç semptom eklem ağrısı (%90), kas ağrısı (%75) ve halsizlik (%70) ol- muştur. En sık tutulan sistemler sırasıyla kas iskelet (%28), hematolojik (%22) ve gastrointestinal sistemler (%20) ol- muştur. Kas iskelet sistemi bulgularından sakroileit (%20 ), hematolojik bulgulardan anemi (%14) ve gastrointesti- nal sistemden ise karaciğer fonksiyon bozukluğu (%12) en sık raslanan sistemik bulgular olmuştur. Bu endemik hastalığın en çok (%30) gözlemlendiği ay Mayıs olmuştur. Olgularımızın %47’sinin bruselloz açısından riskli meslek olan tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor olması, bruselloz epi- demiolojisi hakkındaki klasik bilgileri destekler niteliktedir. Sonuç: Önleyici programlara rağmen bu enfeksiyonun oranı hala yüksek olup, hem insan sağlığını hem de hay- vancılık sektörünü etkiler. Bundan dolayı bu yaygın en- feksiyon hastalığı ile ilgili daha geniş serilerin irdelendiği çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Enfeksiyon Hastalıkları