FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE ÖLÜM SONRASI İNANÇLAR VE TEOLOJİK TEMELLERİ - ÇELİK, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek LisansFIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEÖLÜM SONRASI İNANÇLAR VE TEOLOJİK TEMELLERİEsra ÇELİKFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel İslam Bilimleri Anabilimdalı2005, Sayfa: VI+106Ölüm sonrası inançlar kabir, kabir azabı, kabir sorgusu, kıyamet, kıyametalametleri, ahiret, cennet, cehennem, sırat köprüsü, şefaat vs. hakkındaki düşünce vetutumlarda farklılıklar vardır. Bu farklılıklarının nedeni çeşitli kelam ekollerininetkisidir. Fırat Üniversitesi öğrencilerinin ölüm sonrası inançlarıyla kelam ekollerininölüm sonrası inançları karşılaştırıldığında büyük bir farklılık görülmemektedir. FıratÜniversitesi öğrencilerinin ölüm sonrasına ilişkin inançlarında geleneksel düşünceninetkisi devam etmektedir. Deneklerin üniversite öğrencileri olmasına rağmen diniinançlar düşüncesinde değişim ve farlılık olmadığı görülmektedir.Anahtar Kelimeler: Ölüm, kabir, kabir azabı, kabir sorgusu, kıyamet, kıyametalametleri, ahiret, cennet, cehennem, sırat köprüsü, şefaat, üniversite öğrencileri.

SUMMARYYüksek LisansFIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEÖLÜM SONRASI İNANÇLAR VE TEOLOJİK TEMELLERİEsra ÇELİKFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel İslam Bilimleri Anabilimdalı2005, Sayfa: VI+106Beliefs after death such as the suffer of the grave, the questions of the grave,doomsday, the signs of the doomsday, the next world , the paradise, the hell, the siratbridge, intercession change from person to person. The reason of these changes is due tothe Islamic theologians. When the beliefs after the death of the students of the FiratUniversity were compared with Islamic Theology schools we witnessed a greatdifference. There is traditional effect in the belief of the students of the Firat Universityafter the death. Although the trades were university students it was observed that thereligious beliefs and changes didn?t occur.Key Words: Death, grave, the questions of the grave after death, doomsday, thedoomsday clues, the next world, the paradise, the hell, the bridge of sirat, intercession,university students.
Keywords: Din