KARAY TÜRKLERi'NiN DÜNÜ BUGÜNü - Kuzgun, Şaban (Fırat University, 2000)
Karaylar denilince kastedilen şey din yönünden Musevi olmalarnıa ve kutsal kitap olarak Tevrat'a inanmalanna rağmen halen Türkçe konuşan ve Türk ırkına mensup olan küçük bir topluluktur.1 Özel olarak konuyu araştıranlamı dışmda Türk kamuoyu Tevrat' a inandığı halde Türkçe konuşan ve Türklüklerini koruyan bu küçük Türk topluluğunun varlığından uzun süre haberdar olmanuştır. 1990'lı yıllarda gazete sayfalannda varlıklanndan bahsedilmeye başlanan Karaylar ve Karay Türkleri ile ilgili olarak ilk ciddi araştırma, 1977-1980 yıllan arasmda merhum Prof. Dr. Hikmet Tan yu nezaretinde "Hazarların Yahudileşmesi ve Karai İnancz Üzerinde Bir Araştırma" konulu doktora tezidir. Bu tez daha sonra "Hazar ve Karay Türkleri" adı ile kitap olarak n eş redilmiştir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları