TAŞ DEVİRLERİNDE ANADOLU'DA KULLANILAN ALET VE EDEVAT (PALEOLİTİK, MEZOLİTİK (EPİ-PALEOLİTİK), NEOLİTİK) - DEMİRELLİ, NUMAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Anadolu coğrafyası bulunduğu konum itibarıyla Dünyanın önemli yerleşim alanlarından biridir. Anadolu, merkezi ve iklimsel yapısı nedeniyle önemli göçlerin yaşandığı ve ilk yerleşmelerin ortaya çıktığı önemli medeniyet merkezleri arasında bulunmaktadır. Tarih öncesi dönemler Avrupa vd. bazı coğrafyalarda daha geç dönemlerde başlarken Anadolu coğrafyasında çok daha önceden başlamıştır. Anadolu coğrafyasının neredeyse bütün bölgelerinde Paleolitik, Mezolitik ve Neoltitik döneme ait yerleşim merkezleri bulunmuştur. Ayrıca bu dönemlerde Dünya tarihini de etkileyen bazı gelişmeler yine bu coğrafyada meydana gelmiştir. Kemik ve taş alet endüstrisi bu dönemlerde Anadolu'da ki merkezlerde önemli ölçüde gelişmeler göstermiştir. Bu gelişmeler Anadolu'nun kültürel ve sosyal açıdan en önemli bir coğrafya olduğunu ortaya koymaktadır. Eskiçağda alet endüstrisinin geliştiği Anadolu'da Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik dönem insan toplulukları dönemin teknolojik yapısına göre çok sayıda alet üretmişlerdir. Taş, kemik, odun vd. maddeler alet üretimi sırasında kullanılan önemli hammaddeler arasında bulunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Alet, Paleolitik, Mezolitik, Neolitik

Anatolian geography has become one of the most important settlement areas of the world due to its location. Anatolıa, due to its central and climatic structure, it is one of the important centers where important migrations took place and the first settlements emerged. For this reason, prehistoric periods are Europe et al. While it started later in some geographies, it started much earlier in Anatolian geography. Paleolithic, Mesolithic and Neolithic settlement centers have been found in almost all regions of Anatolian geography. In addition, some developments that also affected the history of the world in these periods took place in this geography. The bone and stone tool industry showed significant developments in the centers in Anatolia during these periods. These developments reveal that Anatolia is a culturally and socially most important geography. Stone, bone, wood etc. These materials are among the important raw materials used during tool production. Key Words: Anatolia, Tool, Paleolithic, Mezolithic, Neolithic
Tools and equipment used in Anatolia during the Stone Age (Paleolithic, Mesolithic (Epi-Paleolithic), Neolithic)
Keywords: Tarih