KÜTÜB-İ SİTTE ÖZELİNDE NEHİR KONULU HADİSLERİN TAHRİÇ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - ARSLAN, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2024)
İnsanların hayatlarını sürdürebilmeleri için en temel ihtiyaç maddesi olan su, nehirlerin de değerini artırmıştır. Medeniyetlerin doğuşunda ve gelişmesinde önemli konuma sahip olan nehirler dinler için de kutsal bir değere sahip olmuşlardır. Semavi dinler başta olmak üzere Budizm, Hinduizm gibi dinlerde yaşam kaynağı, arınma ve şifa vasıtası olarak nehirler ön plana çıkmıştır. İslam dininde de nehirler hakkında ayetler ve hadisler bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı literatürde görülen eksiklik üzerine nehir konulu hadisleri tespit etmek ve bu hadislerin doğru anlaşılmasına katkı sağlamaktır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, önemi, amacı ve yöntemi üzerinde durulmuştur. Birçok dinde nehirlerin manevi semboller taşıdığı görülmüştür. İkinci ana başlıkta nehirlerle alakalı rivâyetler Kütüb-i Sitte'de tespit edilip sened açısından incelenmiştir. Araştırma sonucunda nehir konulu olup üzerinde çalışacağımız altı rivâyet belirlenmiştir. Genel olarak râviler hakkındaki tutum olumlu yönde olmuştur. Üçüncü ana başlıkta ise metin tenkidi yapılmıştır. Rivâyetleri Kur'an'a arz edip değerlendirmesi yapılmış ve şarihlerin de yorumlarına yer verilmiştir.

Water, which is the most basic need for people to sustain their lives, has also increased the value of rivers. Rivers, which have an important place in the birth and development of civilizations, have also had a sacred value for religions. Rivers have come to the forefront as a source of life, purification and healing in religions such as Buddhism and Hinduism, especially in the monotheistic religions. There are also verses and hadiths about rivers in the Islamic religion. The aim of our study is to identify hadiths on the subject of rivers due to the deficiency seen in the literature and to contribute to the correct understanding of these hadiths. The subject, importance, purpose and method of the research are emphasized in the introduction. It has been seen that rivers carry spiritual symbols in many religions. In the second main title, narrations related to rivers were identified in Kutub-i Sitte and examined in terms of chain of narration. As a result of the research, six narrations on the subject of rivers that we will work on were determined. In general, the attitude towards the narrators was positive. In the third main title, text criticism was made. The narrations were presented to the Quran and evaluated, and the commentaries' comments were included.
Composition and evaluation of the hadith on the river specific to al-Kutub al-Sittah
Keywords: Din