DARDENNE KARDEŞLER SİNEMASINDA İŞÇİ SINIFI TEMSİLİ: ROSETTA VE İKİ GÜN BİR GECE ÖRNEĞİ - BAYIK, ŞİRİN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, toplumsal sınıfların oluşumundan tarihsel mücadele mekanizmalarına ve oluşan işçi sınıfının sinemada nasıl temsil edildiğine ve bu temsilin Jean-Pierre ve Luc Dardenne Kardeşler sinemasında nasıl yer aldığı ele alınmaktadır. Yönetmenlerin sinematografisinde yer alan Rosetta (Rosetta,1999) ile İki Gün Bir Gece (Two Days One Night, 2014) isimli iki filmi üzerinden günümüz işçi sınıfının yeni biçimi olarak tanımlanan prekaryanın sinemasal anlatımını derinlemesine incelemektedir. Dardenne Kardeşler sinematografisinde yer alan bu iki film, prekarya sınıfının temsili açısından önemli bir örneklem oluşturmaktadır. Yönetmenlerin sinematografisine bakıldığında toplumsal gerçekçi film anlatı biçimi ile hazırlanmış eserler bulunsa da, Rosetta ve İki Gün Bir Gece filmleri doğrudan prekarya sınıfının yaşadığı zorlukları sinema perdesine taşımaktadır. Henüz yeni kavramsallaşan prekarya sınıfı neo-liberal ekonomik politikalar doğrultusunda ortaya çıkan güvencesiz, esnek ve geçici çalışma biçimlerinin yanı sıra sosyal aidiyet eksikliğini de vurgulayarak, modern kapitalist sistemde işçi sınıfının yaşadığı yapısal dönüşümü açıklamaktadır. Sinema tarihinde klasik işçi sınıfı temsillerini görüyorsak da milyonların ilgilendiren bu yeni sınıfın yaşamı, koşulları ve karşılaştıkları zorlukları görememekteyiz. Bu nedenle, Dardenne Kardeşler, sinemanın toplumsal gerçekleri ifşa, izleyiciyi düşünsel sürece sevk, sorgulama ve mücadele tarzlarına ilişkin mevcut mekanizmları bir sanat dalı olarak sinemada sunmaktadır. Çalışmanın başında işçi sınıfının tarihsel süreç içerisinde kapitalist üretim ilişkileriyle şekillenen doğuşu incelenirken, daha sonra işçi sınıfı sinemasının tarihsel gelişimi ele alınmaktadır. Bu bağlamda, toplumsal gerçekçilik akımı, işçi sınıfının yaşam koşullarını ve mücadelelerini yansıtma amacıyla sinemada önemli bir akım olarak değerlendirilmektedir. İşçi sınıfı sinemasının, toplumsal adaletsizlikleri açığa çıkarma, politik bilinç yaratma ve toplumun sesini duyurma işlevi ayrıntılı şekilde incelenmektedir. Ayrıca, sinemanın işçi sınıfının deneyimlerini ve kimliklerini görünür kılmadaki gücü ele alınarak bu bağlamda Dardenne Kardeşler sineması, işçi sınıfının dönüşen yapısı olan prekarya sınıfı üzerinden incelenmiştir. Son olarak, Dardenne Kardeşler sinemasında yer alan Rosetta ve İki Gün Bir Gece filmleri üzerinden incelenerek sinemada prekarya sınıfının ne şekilde temsil edildiği ve nasıl bir anlam kazandığının tespiti yapılmaya çalışılmıştır.

This study examines the formation of social classes, the mechanisms of historical struggle, and how the emerging working class is represented in cinema, including how this representation appears in the films of Jean-Pierre and Luc Dardenne. Through two films by the directors, Rosetta (1999) and Two Days One Night (2014), it thoroughly examines the cinematic narrative of the precariat, defined as the new form of the contemporary working class. These two films from the Dardenne Brothers' cinematography constitute a significant example of the representation of the precariat. While the directors' cinematography includes works crafted in the social realist narrative format, Rosetta and Two Days One Night directly bring the hardships faced by the precariat to the big screen. The newly theorized precariat class, along with the precarious, flexible, and temporary forms of work that emerged under neo-liberal economic policies, along with the lack of social assistance, is highlighted, explaining the current segments of the working class within modern capitalist society. While we see classic working-class representations in cinema, we fail to see the life, conditions, and encounters of this new class that has captured the attention of millions. Therefore, the Dardenne Brothers present cinema as an art form, revealing social realities and challenging the audience's existing mechanisms through the process of reflection. The study begins by examining the emergence of the working class, shaped by capitalist relations of production, and then examines the historical development of working-class cinema. In this context, social realism is considered a significant movement in cinema, reflecting the living conditions and struggles of the working class. The function of working-class cinema in exposing social injustices, raising political consciousness, and giving a voice to society is examined in detail. Furthermore, the power of cinema in making working-class experiences and identities visible is examined, and in this context, the Dardenne Brothers' cinema is examined through the lens of the precariat, the transforming structure of the working class. Finally, by examining the films Rosetta and Two Days One Night by the Dardenne Brothers, it was attempted to determine how the precariat class is represented in cinema and what meaning it gains.
Representation of the working class in Dardenne Brothers cinema: The example of Rosetta and Two Days and a Night
Keywords: İletişim Bilimleri