Yeni Atanan Okul Yöneticilerinin Okul Müdürlüğüne Hazırlık ve Yetiştirilme Programlarına İlişkin Düşünceleri - Oyman, Nidan; Turan, Selahattin (Fırat University, 2014)
Bu çalışmanın amacı okul müdürlüğü hazırlık programlarının içeriğine ilişkin olarak okul müdürlerinin görüşlerini belirlemektir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubunu Eskişehir il merkezinde okul müdürlüğü görevine yeni atanmış, 11 okul müdürü oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak hazırlık programına yönelik açık uçlu soruların yer aldığı yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu; okul müdürlüğüne hazırlık programının boyut ve konuları, değerleri, bilgi ve becerileri, dersleri olmak üzere dört faktörden oluşmaktadır. Çalışmada elde edilen veriler içerik analizi türlerinden frekans analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; okul müdürlerinin hazırlık programının boyut ve konularına ilişkin görüşleri ele alındığında, müdürlerin en fazla okuldaki süreçler ve işleyişi vurguladıkları görülmüştür. Ayrıca okul müdürleri hazırlık programlarının eşitlik ve dürüstlük üzerine kurulu değerlere sahip olması gerektiğini belirtmişlerdir. Bilgi ve beceriler boyutunda ise etkili iletişim, liderlik, yönetim ve organizasyon kavramlarının baskın olduğu bulgulanmıştır. Hazırlık programında en fazla yer alması istenen dersler ise ikna ve iletişim, okulun finansal yönetimidir.

The aim of the study is to determine the opinion of school administrators regarding to the content of preparation programs for school administration. The qualitative research method and phenomenology design were used in this study. 11 school administrators who assigned to the new task participated from public schools in Eskişehir. The data was collected by semistructured interview form which involves four questions. That form includes four dimensions such as dimensions and topics, values, knowledge and skills, courses. Frequency analysis technique was used to analyze the data. The result of the study shows that according to dimensions and topics of the preparation programs, administrators emphasized school process and function. According to values of the preparation programs, administrators emphasized equality and fairness. According to knowledge and skills of the preparation programs, administrators emphasized effective communication, leadership, management and organization. According to courses of the preparation programs, administrators emphasized persuasion and communication, financial management of the school.
New Assigned School Principals’ Opinions On Preparation And Training Programs For School Principalship