FIRAT NEHİR SİSTEMİNDE YAŞAYAN DİKENLİ YILAN BALIĞI (MASTACEMBELUS MASTACEMBELUS, BANKS AND SOLANDER, 1794)'NIN KAS DOKUSUNDA DİOKSİN MİKTARININ ARAŞTIRILMASI - ÇİFTÇİ, BEDRİYE (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada, Fırat nehir sisteminde yaşayan dikenli yılan balığı (Mastacembelus mastacembelus, Banks and Solander, 1794)'nın kas dokusunda dioksin miktarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla yakalanan balıkların total boy, ağırlık, eşey ve yaş gruplarıyla kas dokuda biriken dioksin miktarı belirlenerek, dioksin miktarının total boy, ağırlık, eşey ve yaşa bağlı değişimi araştırılmıştır. İncelenen 10 adet dikenli yılan balığından 6'sı erkek 4'ü ise dişi olarak tespit edilmiştir. İncelenen balıkların ortalama olarak ağırlıkları 210,15 g, total uzunlukları 427,4 mm, yaşları 3 olarak bulunmuştur. Dioksinli bileşiklerin toksik equvalenti (TEQ) 18,41 pg/g yağ ve 92,06 pg/100g kas olarak belirlenmiştir. Dioksin miktarının total boy, ağırlık ve balık yaşı artışına bağlı olarak azaldığı gözlenmiştir. Dişi bireylerin kas dokusunda erkek bireylerinkine göre dioksin düzeyi daha yüksek bulunmuştur.Bulgular Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dioksinler için belirlenen değerlerle karşılaştırılarak, dikenli yılan balığının gıda olarak tüketiminin sağlık riski oluşturup oluşturmayacağı açısından tartışılmıştır.

In this study, it was aimed to determine the amounts of dioxins in the muscle tissue of spiny eel (Mastacembelus mastacembelus, Banks and Solander, 1794) from Fırat river system. For this purpose, total length, weight, sex, age groups and dioxin amounts in muscle tissue of fish samples were found and then the changes of dioxin amounts with total length, weight, sex and age groups were examined. Ten fish samples were determined as six males and four females. Mean values of weight, total length and age of fish were 210.15 g, 427.7 mm and 3 years respectively. Toxic equivalent (TEQ) of dioxins was found as 18.41 pg/g lipid and 92.06 pg/100g muscle. It was determined that the amounts of dioxins decreased with the increase of total length, weight and age of fish. Dioxins level in the muscle tissue of females was found higher than that in the muscle tissue of males.The results were compared with the standards for dioxins determined by World Healthy Organization (WHO) and discussed whether this fish has a healthy risk or not when they were consumed as food.
The investigation of dioxin amounts in the muscle tissue of spiny eel (Mastacembelus mastacembelus, Banks and Solander, 1794) living in Fırat river system
Keywords: Su Ürünleri