SPOR KULÜPLERİNDE ÇEVİK YÖNETİM MODELİ - Devecioglu, Sebahattin; Karahüseyinoğlu, M. Fatih; Kırdemir, Ayberk (My University, 2025)
Spor, günümüzde ekonomi, aile, eğitim, din ve daha birçok sosyal kurumla etkileşim halinde olan bir olgudur. Bu etkileşimler spora karşı ilginin ve katılımın artmasını sağlamaktadır. Refah seviyesi yüksek olan ülkeler, politikaları içerisinde spora daha çok yer vermekte, kitleler ise her geçen gün spora daha fazla yönelim göstermektedir. Spor kulüpleri, sporun kitlelere yayılmasını sağlayan en önemli kurumlardan biridir. Bununla birlikte, spor kulüpleri gençlerin boş zamanlarını ilgi ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerini sağlayan eğitsel, sanatsal, kültürel ve bilimsel çalışmalarının yanı sıra spor yarışmaları ile sportif eğitim çalışmalarını da kapsamaktadır. Spor kulüpleri, sporun hem profesyonel hem de amatör olarak gözlemlenebildiği bir yapıya sahiptir. Sporun uygun ortamlarda yapılabilmesi, yaygınlaştırabilmesi ve devamlılığı için spor kulüplerinin en doğru şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, doküman analizi metodu kullanılarak spor kulüplerinin yönetimine ilişkin bir model önerisi tasarlanması amaçlanmıştır. Çevik yönetim modeli, temel anlamda değişen koşullar karşısında işlere hızlıca adapte olmayı, işleri çabuk ve etkin bir şekilde yönetmeyi hedefleyen bir model olarak ifade edilebilir. Çevik yönetim modeli, spor kulüpleri yönetiminde uygulanabilir niteliktedir.
Keywords: Spor Kulüpleri; Yönetim; Spor Yönetimi; Çevik Yönetim.