Varyans analizi (ANOVA) yöntemi ile silis dumanı katkılı hafif betonun mekanik özelliklerine deney parametrelerinin etkilerinin belirlenmesi - Tanyıldızı, Harun; Coşkun, Ahmet (Erciyes Üniversitesi, 2013)
Bu çalışmada, hafif betonun basınç ve yarmada çekme dayanımına deney parametrelerinin etkisi varyans (anova) analizi kullanılarak belirlenmiştir. Hafif betonun basınç ve yarmada çekme dayanımı deney parametreleri, silis dumanı dört seviyeli (% 0, % 10, % 20 ve % 30) ve çimento dozajı iki seviyeli (400 ve 500 kg/m3) olarak tanımlanmış ve Taguchi ortogonal dizi ile deney tasarımları gerçekleşmiştir. Numunelerin hazırlanmasında maksimum tane çapı 16 mm olan pomza taşı kullanılmıştır. 28 gün 20?2 ºC de su küründe bekletilen numunelerin basınç ve yarmada çekme dayanımı değerleri ölçülmüştür. Çalışmanın sonucunda, hafif betonun basınç ve yarmada çekme dayanımına en büyük etkiyi silis dumanının yaptığı anova yöntemiyle bulunmuştur. Ayrıca en yüksek değerler, % 20 oranında silis dumanı ve 500 kg/m3 çimento dozajı kullanıldığında elde edilmiştir.

In this study, the effect of experimental parameters on compressive and splitting tensile strength of lightweight concrete was determinate using variance (anova) analysis. Four level of silica fume (0 %, 10 %, 20 % ve 30 %) and two level of cement dosage (400 and 500 kg/m3) for experimental parameters of compressive and splitting tensile strength have been determined and design of experiment has been conducted by Taguchi orthogonal array. Maximum grain diameter of pumice stone is 16 mm. The specimens were cured in 20?2 ºC water for 28 day. The specimens were tested for compressive and splitting tensile strength. The results showed that based on the variance (anova) method, the silica fume has an utmost importance on compressive and splitting tensile strength. Also, the high values of 20% silica fume and 500 kg/m3 cement content used is obtained.
Determination of the effects of experimental parameters on mechanical properties of lightweight concrete containing silica fume with variance analysis (ANOVA) methods