Mekanik Alaşımlama Yöntemi İle Üretilen Co Alternatifi FeCuNiSnPMoMn Alaşımının Sıcak Presleme Karakteristiklerinin İncelenmesi - Çelik, Ertuğrul (Fırat University, 2017)
Elmaslı kesici takımlar, günümüzde sıklıkla doğal taşların işlenmesinde kullanılan kesici takımlardır. Bu malzemeler toz metalurjisi teknikleri kullanılarak imal edilen, sentetik elmas ve metal bir matristen meydana gelen kompozit malzemelerdir. Co zararlı etkilerinden ve yüksek fiyatından dolayı imalatçılar tarafından tercih edilmemektedir. Bu nedenle Co alternatifi olan az yada kobalt içermeyen tozlar geliştirilmektedir. Yapılan bu çalışmada Fe esaslı mekanik alaşımlanmış toz sırası ile 700, 750, 800, 850 ve 900 oC'de 35 MPa basınç altında sıcak preslenmiştir. Üretilen numunelerin fiziksel özelliği olarak yoğunluk değerleri, metalurjik özelliklerini incelemek içim mikroyapı incelemeleri ve mekanik özelliklerini belirlemek için 3 nokta eğme dayanımları araştırılmıştır. Elde edilen deneysel veriler sonucunda, sıcak presleme sıcaklığı arttıkça numunelerdeki porozite oranının %10,69'dan %2,01'e kadar azaldığı ve 3 noktalı eğilme dayanımının 480 MPa'dan 1446 MPa değerine kadar arttığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar neticesinde Fe esaslı matrisin elmaslı kesici takım endüstrisinde Co alternatifi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır

Diamond cutting tools which is generally used in the processing of natural stone. It is manufactured by synthetic diamond and metal matrix composite material composed using powder metallurgy techniques. Co is not preferred by manufacturers because of its harmful effects and higher prices. Therefore, Co alternative powders those contain little or cobalt are being developed. In this study Fe-based mechanically alloyed powder hotpressed at 35 MPa 700, 750, 800, 850 and 900 ° C respectively. As the physical properties of the produced sample density values, to examine the metallurgical characteristics determined by microstructure analysis and mechanical properties were investigated by 3-point bending strength. Acquired as a result of the experimental data, as hot pressing temperature increases the porosity ratio in the samples from 10.69% to 2.01% decreased and 3-point bending strength was found to increase up to 480 MPa to 1446 MPa. As a result of obtained data, it was concluded that Fe-based matrix can be used as an alternative to Co the diamond cutting tool industry.
Investigation of hot pressing charesteristisc of mecanically alloyed FeCuNiSnPMoMn alloy used as Co alternative