Comparison of some body parameters between Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823) and Pacifastacus leniusculus (Dana, 1852) - Harlıoğlu, Muzaffer Mustafa (My University, 2000)
Pacifastacus leniusculus (Dam, 1852) He Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823) arasında bazı vücut parametrelerinin karşûaşünlması. Bu çalışmada, A. leptodactylus ve P. leniusculus'un kıskaç uzunluğu, kıskaç genişliği, kıskaç ayak uzunluğu, kıskaç ayak canlı ağırlığı ve vücut canlı ağırlığı karşılaştırıldı. P. leniusculus'un bütün bu vücut parametrelerinin Astacus leptodactylus'unkmden istatistiksel olarak önemli derecede fazla olduğu saptandı (P<0.001 her bir durum için).Ayrıca, bu çalışmada her iki türde de kıskaç ayak canlı ağırlığının karapaks uzunluğunun üç katından daha fazla arttığı saptandı.Sonuç olarak, P. leniusculus'un sahip olduğu bazı morfolojik karakterler, örnek olarak daha büyük kıskaç uzunluğu, kıskaç genişliği ve daha ağır vücudu onun A. leptodactylus ile doğal bir ortamda karşılaştığında A. leptodactylus'z karşı daha avantajlı olmasını sağlayacaktır.
Keywords: Morfometri; Astacus leptodactylus; kerevit; morfoloji; vücut ölçümleri; karşılaştırmalar; uzunluk-ağırlık oranı; vücut ağırlığı; kıskaç; Pacifastacus leniusculus