BETONARME BİR DUBLEKS BİNANIN SİSMİK İZOLASYONSUZ VE İZOLASYONLU TASARIMI - ÇAKIL, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sismik izolasyon sistemleri zeminden yapıya iletilen deprem kuvvetlerini önemli ölçüde azaltan ve bu sayede yapıyı deprem etkilerine karşı izole eden sistemlerdir. Bu sistemlerin kullanımı ülkemizde ve dünyada zamanla yaygınlaşmaktadır. Bu konuda yapılmış çalışmalar genellikle sismik izolasyonlu betonarme binaların nümerik analizleri üzerinde olmuştur. Ancak, nümerik analizlerin deney sonuçlarıyla doğrulaması ve bu sistemlerin uygulanması durumundan binaların maliyeti etkisi üzerine olan çalışmalar oldukça azdır. Bu tez çalışmasında, öncelikle sismik izolasyonlu ve izolasyonsuz betonarme bir binanın nümerik analizleri sarsma masası test sonuçlarıyla karşılaştırılarak nümerik modelin doğrulaması yapılmıştır. İlave olarak, hem sismik izolasyonlu hem de izolasyonsuz olarak tasarlanan betonarme dubleks bir binanın zaman tanım alanında çözümleri elde edilmiştir. Çözümlerde Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018' de belirtilen DD1 ve DD2 seviyelerine ait spektrum eğrileriyle uyumlu 11 adet yapay deprem üretilmiştir. Her iki yapının deprem tepkileri, yer değiştirme ve kat kesme kuvvetleri açısından incelenmiştir. Aynı zamanda, izolasyonlu ve izolasyonsuz binaların maliyet analizi bir birleriyle karşılaştırılmıştır.

Seismic isolation systems are significantly reduced the earthquake forces transmitted from the ground to the structure and thus isolate the structure against earthquake effects. These systems use is increasing in our country and in the world with time. Studies on this subject have been generally on the numerical analysis of seismic isolated reinforced concrete buildings. However, the verification of numerical analyzes with experimental results and studies on the cost of seismically isolated buildings are very limited. In this thesis, firstly, verification of the numerical model was obtained that the numerical analysis compared with the shaking table test results of a reinforced concrete building with and without seismic isolation. Additionally, time history solutions of a reinforced concrete duplex building designed with and without seismic isolation are obtained. In the solutions, 11 artificial earthquakes that are compatible with the spectrum curves belong the DD1 and DD2 levels specified in the Turkish Building Earthquake Code 2018 were produced. The earthquake responses of both structures were investigated in terms of displacement and floor shear forces. Furthermore, the cost of the buildings with and without isolation are compared with each other.
Design with/without seismic isolation of a dublex reinforced concrete building
Keywords: İnşaat Mühendisliği