BORSADA İŞLEM GÖREN ÖZEL BİR SAĞLIK KURULUŞUNUN FİNANSAL TABLOLARININ ORAN ANALİZİ YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - Atlı, Yavuz; Demır, Ozcan (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı, Borsada işlem gören Lokman Hekim Sağlık Turizm Eğitim Hiz. ve İnşaat Taah.A.Ş., oran analizinin sonuçlarına dayanarak işletmenin finansal yapısında değerlendirmeler yapmaktır. 2010 - 2014 yılları arasında 5 yıllık mali tabloları yardımıyla işletmenin varlıkları ve bu varlıkları oluşturan kaynakların yapısı incelenerek, karlılık düzeyi ve likidite durumu ile ilgili çeşitli değerlendirmeler yapılacaktır. Oran analizleri sağlık kurumlarının finansal performansını ölçmede ve değerlendirmede sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Oran analizi ile ilgili çalışmalar Amerika Birleşik Devletleri hastane sektöründe 1940'lı yıllarda kullanılmaya başlanmış ve günümüzde bütün sağlık kurumlarında kullanılır hale gelmiştir. Ülkemizde kamu ve özel sağlık kurumlarında, çok fazla kullanılma alışkanlığı olmayan oran analizinin, aslında finansal analiz amacıyla finans departmanları tarafından sürekli kullanılması işletmelerin lehine bir durum yaratacaktır. İşletmeler oran analizlerinin önemini ancak bankalara yaptıkları kredi talepleri, ancak bu değerlendirmeler kapsamında neticelenmektedir. Bunun dışında sağlık kurumlarının kamu ve özel sektör ihalelerinde, ihale birimleri teklifleri değerlendirirken bu oranlar üzerinde hassasiyet ile durmaktadır. Ülkemizde sadece sağlık kurumları değil bütün işletmeler finansal tablolarındaki göstergelere dikkat etmesi gerekir ve oran analizi ile işletmelerinin mali yapılarını kontrol etmeleri sağlıklı olacaktır
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; İşletme Finans