Çanakkale cephesi'nde Türk ordusunun iaşe veikmal faaliyetleri - Çevik, Mehmet; Çeloğlu, Yavuz Selim (My University, 2015)
Birinci Dünya Savaşında Türk ordusunun kesin başarı sağladığı yegânecephe Çanakkale Cephesidir. Kazanılan bu zaferde; ordunun şecaati, kahra-manlığı ve vatanperverliği yanında muharip ordunun harp kabiliyetini arttıranher türlü lojistik hizmetlerin başarılı bir şekilde yürütülmesinin büyük etkisivardır.Lojistik faaliyetlerin en önemli unsurlarından birini de hiç şüphesiz iaşe veikmal faaliyetleri teşkil etmiştir. Zira tarihi süreç içinde orduların harp kabili-yetini etkileyerek savaşın gidişatına tesir eden faktörlerin başında iaşe meselesigelmiştir. Bu durum özellikle Birinci Dünya Savaşı gibi önemli iaşe buhranları-nın yaşandığı bir dönemde daha da önem kazanarak harbin sonucu değiştire-cek kadar stratejik bir mesele halini almıştır.Çanakkale Muharebeleri esnasında Türk ordusunun yaşadığı en büyükproblemlerden biri de, muharip ordunun beslenme meselesi olmuştur. Özellikledar bir alanda, her iki taraftan yarım milyona yakın ordunun yer aldığı bircephede, iaşe maddelerinin temini kadar bunların cephe gerisindeki depolarakadar nakledilmesi ve buradan da en uçtaki siperlere ulaştırılması harbin akı-betini tayin edecek kadar ehemmiyet kazanmıştır.Bu çalışmada, Çanakkale Cephesindeki muharip ordunun iaşe ve ikmaldurumu ana hatlarıyla ele alınarak söz konusu faaliyetlerin elde edilen başarı-ya katkısı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Keywords: Tarih