Primer dismenoreli olgularda ağrının şiddeti ve uterin arter kan akımda diurnal değişiklikler - Çelik, Hüsnü; Parmaksız, Cem; Gürateş, Bilgin; Hanay, Fethi (My University, 2005)
Amaç: Primer dismenoreli olgularda ağrının şiddeti ve uterin arter kan akımda diurnal değişimlerin araştırılması. Materyal metod: Bu çalışma primer dismenore tanısı konulan toplam 17 ve dismenore şikayeti olmayan 15 olgu üzerinde gerçekleştirildi Tüm olguların gündüz saat 12:00-14:00 ve gece saat 00:00-02.00'arasında transvaginal renkli doppler ile bilateral uterin arter Sistol/ Diastol oranları (S/D), Pulsatilite İndeksi (P1) ve Rezistans indeks(RI) ölçümleri yapıldı. Dismenoreli olgularda aynı saatlerde verbal ağrı değerlendirme skalası ile ağrı şiddeti değerlendirildi, istatistiksel değerlendirmede Wilcoxon Rank testi kullanıldı. P<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Dismenoreli olguların saat 12:00-14:00 arası yapılan Doppler ölçümlerinde sağ uterin arter S/D: 3.27±0.24, Rl: 0.74±0.06, Pl: 2.41 ±0.24 , sol uterin arter S/D: 3.32±0.27., RI:0.72±0.13, Pl: 2.41 ±0.24, saat00:00-02.00' arasında yapılan ölçümlerde ise sağ uterin arter S/D: 3.98±0.14, Rl: 0.91 ±0.16., Pl: 2.92±0.21, sol uterin arter S/D: 3.92±0.27, Rl: 0.94±0.17, Pl: 2.94±0.21 olarak bulundu. Karşılaştırmalarda dismenoreli olgularda Doppler indekslerinin tamamı anlamlı olarak artmış bulundu (p<0.05). Dismenore olmayanlarda anlamlı bir artış görülmedi (p>0.05), Dismenoreli olguların verbal ağrı değerlendirmesinde ise ağrı skoru gündüz 3.6±1.4 iken , gece 5.8±1.7 olarak tespit edildi. Karşılaştırmalarda fark anlamlı bulundu (p<0.05). Sonuç: Dismenoreli kadınlarda uterin arter kan akımı gece azalmaktadır. Ve bununla korele olarak ağrı gece da-ha fazla hissedilmektedir. Bulgularımız dismenoreli kadınlarda çalışma saatlerinin düzenlenmesi ve iş veriminin arttırılması yönünde bilimsel bir bakış açısı getirebilir. (TürkFertil. Der. 2005; 13: 345-348)
Keywords: Ağrı; Dismenore; Günlük ritim