ALOPESİ AREATALI HASTALARDA SERUM SİTOKİN DÜZEYLERİ, ANKSİETE VE DEPRESYON İLİŞKİSİ - ATASEVEN, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2005)
Alopesi areata (AA) saçlı deri, sakal bölgesi, kaş kirpik ve aksilladaki kıllarınsubjektif belirti olmaksızın odaklar şeklinde dökülmesi ile karakterize bir hastalıktır.Bazen spontan olarak gerileyebilirse de bazen de progresyon göstererek tüm saçlı deriyive diğer vücut kıllarını tutabilir.AA etyopatogenezi hala belirsiz olmakla birlikte immün fonksiyon bozukluğu,ve stres gibi faktörler üzerinde durulmaktadır.Bu çalışmanın amacı AA ile depresyon, anksiete ve serum sitokinlerindeninterlökin (IL)-1, IL-6, IL-8, IL-10 arasındaki muhtemel ilişkiyi ortaya çıkarmak vearalarında korelasyon olup olmadığını araştırmaktır.Çalışmaya kliniğimizde AA tanısı alan 43 hasta prospektif olarak alındı. Yaş vecinsiyet uyumlu 30 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak alındı. Hastaların yaş, cinsiyet,hastalık süresi, hastalık lokalizasyonu, şiddeti ve eşlik eden hastalıklar not edildi.16 yaşüstü erişkin hasta ve kontrol grubuna Hamilton depresyon-anksiete değerlendirmeölçekleri; 7-16 yaş arası çocuk hastalara çocuklar için depresyon ölçeği anketleridolduruldu. Hasta ve kontrol grubunda serumda IL-1, IL-6, IL-8, IL-10 düzeyleriELISA yöntemiyle bakıldı.Hastaların 31'i erkek, 12'si kadın olup yaş ortalaması 23.42Â±11.41 idi. Ortalamahastalık süresi 15.54Â±36.37 ay idi. Hasta ve kontrol grubu arasında serumsitokinlerinden IL-1, IL-6, IL-8, IL-10 düzeyleri açısından anlamlı fark gözlenmedi(P>0.05). AA'lı hastaların %50'sinde, kontrol grubunun %30'unda depresyon; AA'lıhastaların %63'ünde, kontrol grubunun %23.3'ünde anksiete mevcuttu (herikisi içinP<0.05)Sonuç olarak AA'lı hastalarda depresyon ve anksiete sağlıklı kişilere göre dahasık görülmektedir. Bu hastaların tedavi planında psikiyatrik tedavi yönünden de1değerlendirilmeleri düşünülmelidir. AA'lı hastalar ile sağlıklı kişiler arasında seruminterlökin düzeyleri açısından fark gözlenmedi. Bu açıdan doku sitokin düzeylerinebakmak faydalı olabilir.Anahtar Kelimeler: Alopesi Areata, Sitokin, Depresyon, Anksiete2

Alopecia areata (AA) is a disease characterized by loss of hair effecting scalp,beard, eyebrow and eyelash. Though AA may spontaneously resolve, occasionaly itmay show progression and involve all the entire scalp and the other body hairs.Although the etiopathogenesis of AA is still not clear, the factors such asdysfunction of the immune system and stress are accused.The aim of this study was to evaluate the possible association between AA anddepression, anxiety, serum cytokines interleukin (IL)-1, IL-6, IL-8, IL-10 and toinvestigate wheather there is a correlation among these.43 patients with AA diagnosed in our clinic was enrolled to the study. Age andsex matched 30 healthy individuals served as control group. Th age, sex, duration,localization and severity of the disease and other accompanying disorders were noted.Hamilton depression-anxiety scala were used with the age over 16 years old. For thechildren between 7-16 years old children?s depression questionnaire were filled. Inaddition serum cytokines IL-1, IL-6, IL-8, IL-10 levels were analyzed by ELISAmethod in both groups.31 of the patients were male and 12 female with a mean age of 23.42Â±11.41.Mean duration of the disease was 15.54Â±36.37 months. No significant difference wasobserved between patient and the control groups with respect to serum cytokines IL-1,IL-6, IL-8, IL-10 (P>0.05). Depression was found 50% of the AA patient while in thecontol group 30%, similarly anxiety was more in the AA patients as 63% but in thecontrol group 23.3% (P<0.05 for both).In conclusion depression and anxiety are seen more in AA patients than thehealthy individuals. Hence during consideration of the management therapy an entirepsychiatric evaluation should be performed. However serum IL levels did not show any3difference between patient and the control groups, in this context it could be useful toanalyse the cytokines levels in the tissue.Key words: Alopecia Areata, Cytokines, Depression, Anxiety4
Keywords: Dermatoloji