HELİCOBACTER PYLORİ'YE BAĞLI MİDE HASTALIKLARINDA TANISAL BİYOBELİRTEÇ OLARAK PLAZMADA MİKRORNA'LARIN BELİRLENMESİ - KARADAĞ, KADİR ZİYA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Mide kanseri (GC), dünya genelinde sıklığı giderek artan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan malignitelerden biridir. Bu hastalığın etiyolojisinde Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu önemli bir risk faktörü olarak öne çıkmaktadır. H. pylori'nin neden olduğu kronik inflamasyon hem genetik hem de epigenetik mekanizmalar aracılığıyla mide mukozasında kanserleşme sürecini başlatmakta ve ilerletmektedir. Son yıllarda, MikroRNA'lar (miRNA'lar) hastalıkların erken tanı ve prognozunun belirlenmesinde potansiyel biyobelirteçler olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, miR-106b ve miR-25'in H. pylori ile ilişkili mide hastalıklarında (ülser, gastrit ve GC evrelerinde) ekspresyon düzeyleri değerlendirilmiş ve bu miRNA'ların tanısal potansiyeli araştırılmıştır. Bu amaçla, klinik olarak H. pylori pozitif tanısı almış 10 GC hastası, 10 ülser/gastrit hastası ve 10 sağlıklı H. pylori negatif birey (kontrol) olmak üzere toplam 30 kişiden 3 mL'lik periferik kan örnekleri toplanmıştır. Alınan örnekler -80 °C'de muhafaza edilmiştir. miRNA izolasyonu Nepenthe kiti kullanılarak gerçekleştirilmiş, ardından elde edilmiş miRNA'lardan cDNA sentezi yapılmıştır. miR-106b ve miR-25'e özgü primer dizileri kullanılarak Real-Time PCR (qRT-PCR) yöntemi ile gen ekspresyon düzeyleri kantitatif olarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, miR-106b ve miR-25'in ekspresyon seviyelerinin ülser ve gastrit grubunda kontrol grubuna göre artış gösterdiği, ancak bu artışın GC grubunda çok daha belirgin olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilmiş veriler, bu miRNA'ların mide hastalıklarının patogenezinde rol alabileceğini ve özellikle hastalığın erken evrelerinde tanı amaçlı biyobelirteç olarak değerlendirilebilecek potansiyele sahip olduklarını düşündürmektedir. Bu bağlamda, daha geniş örneklem grupları ve ileri düzey moleküler analizlerle desteklenen çalışmalar, miR-106b ve miR-25'in klinik uygulamalarda kullanılabilirliğini daha net açıklayacaktır. Anahtar Kelimeler: Biyobelirteç, H. pylori, Mide Kanseri, MikroRNA

Gastric cancer (GC) is one of the malignancies that is increasing in frequency worldwide and causes serious health problems. Helicobacter pylori (H. pylori) infection stands out as an important risk factor in the etiology of this disease. Chronic inflammation caused by H. pylori initiates and progresses the cancerous process in the gastric mucosa through both genetic and epigenetic mechanisms. In recent years, MicroRNAs (miRNAs) have attracted attention as potential biomarkers in determining the early diagnosis and prognosis of diseases. In this study, the expression levels of miR-106b and miR-25 in H. pylori-associated gastric diseases (ulcer, gastritis and GC stages) were evaluated and the diagnostic potential of these miRNAs was investigated. For this purpose, 3 mL peripheral blood samples were collected from 30 individuals, including 10 GC patients who were clinically diagnosed as H. pylori positive, 10 ulcer/gastritis patients, and 10 healthy H. pylori negative individuals (controls). The samples were stored at -80 °C. miRNA isolation was performed using the Nepenthe kit, and then cDNA synthesis was performed from the obtained miRNAs. Gene expression levels were quantitatively analyzed by Real-Time PCR (qRT-PCR) method using miR-106b and miR-25 specific primer sequences. As a result of the study, it was observed that the expression levels of miR-106b and miR-25 increased in the ulcer and gastritis group compared to the control group, but this increase was much more pronounced in the GC group. The obtained data suggest that these miRNAs may play a role in the pathogenesis of gastric diseases and have the potential to be evaluated as diagnostic biomarkers, especially in the early stages of the disease. In this context, studies supported by larger sample groups and advanced molecular analyses will more clearly explain the usability of miR-106b and miR-25 in clinical applications. Keywords: Biomarker, Gastric Cancer, H. pylori, MicroRNA
Determination of MicroRNAs in plasma as diagnostic biomarkers in gastric diseases due to Helicobacter pylori
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji