YÜKSEK ORGANİK MADDE İÇEREN ATIK SULARIN HAVASIZ ÇAMUR YATAKLI REAKTÖRLERDE ARITILMASI - ASLAN, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ YÜKSEK ORGANİK MADDE İÇEREN ATIKSULARIN HAVASIZ ÇAMUR YATAKLI REAKTÖRLERDE ARITILMASI Sibel ASLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa 77 Havasız çamur yataklı reaktörler, gıda/meşrubat, içki ve ziraat gibi çeşitli endüstrilerden gelen yüksek güçteki atıksuların arıtımı için giderek artan şekilde uygulanmaktadır. Havasız çamur yataklı reaktörler, mekanik bir karıştırma ve reaktör dışında bir çökeltme birimine ihtiyaç göstermeyen, ilk yatırım maliyeti nispeten düşük ve yapısı oldukça basit bir havasız arıtma prosesidir. Verimliliği, yatırım ve işletme maliyetlerinin düşük ve işletilmesinin kolay olması gibi sebeplerle, özellikle gelişmekte olan ülkeler için uygun bir atıksu arıtma alternatifi olarak görünmektedir. Bu çalışmada aynı cins ve çapta iki reaktör kullanılmıştır. Alıştırma devresi boyunca sentetik atıksu geri devrettirilmiştir. Reaktörlerin giriş ve çıkışından alınan numunelerde pH, KOİ, TKN, TP, TKM, AKM, UKM ve alkalinite analizleri, numune alma musluklarından alman numunelerde ise T AKM ve UAKM analizleri yapılmıştır. Çeşitli organik yük, hidrolik yük ve hidrolik bekleme zamanlarında elde edilen arıtma verimi ve oluşan metan gazı miktarı incelenmiştir. Aynı zamanda bu parametrelerin gaz-katı-sıvı ayırımına olan etkisi incelenerek, en iyi ayırımın gerçekleşmesi için gerekli olan optimum şartlar araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Havasız Çamur Yataklı Reaktörler, Granülasyon, Yüksek Organik Madde İçeren Atıksular, Gaz-Katı-Sıvı Ayırımı

n ABSTRACT Master Thesis Treatment of Wastewatres Containing High Organic Matter in Upflow Anaerobic Sludge Blanket (UASB) Reactors Sibel ASLAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2002, Page : 77 Upflow anaerobic sludge blanket (UASB) reactors, has gradually applied for the treatment of high-strength wastewaters from various industries, such as food/beverage, distillery and agriculture. They don't need a mechanical mixing and a settling unit outside reactor, and their investment costs are relatively less than other anaerobic treatment systems, and their constructions are very simple. Because of their effectiveness, low of investment and operating costs, and easy to operate has become very popular in especially developing countries. In this study, it was used two reactors with the same kind and size. A synthetic wastewater was continuously recirculated throughout acclimation period. pH, COD, TKN, TP, TS, VS, SS, and alkalinity experiments were done in the samples from influent and effluent of reactors. pH, MLSS, MLVSS and alkalinity experiments in the samples from sample ports were also done. It was investigated removal efficiency obtained for various organic loading, hydraulic loading and hydraulic retention times, and it was measured amount of produced CH4 gas. At the same time, it was investigated influence of these parameters on gas-solid-liquid separation, and optimal conditions for the best gas- solid-liquid separation. Key Words : Upflow Anaerobic Sludge Blanket (UASB) Reactors, Granulation, Wastewaters Containing High Organic Matter, Gas-Solid-Liquid Separation.
Treatment of wastewaters containing high organic matter in upflow anaerobic sludge blanket (UASB) reactors
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering