Karaciğer sirozlu hastalarda tiroid hormon düzeyleri ve mortalite ile ilişkileri - Çelebi, Harika; Dönder, Emir; Çeliker, Hüseyin; Günal, İhsan; Karoğlu, Aziz; Elkıran, Bilge (My University, 1998)
Karaciğer parankiminin tiroid hormon metabolizmasında major yollardan biri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, klinik olarak ötiroid olan 35 karaciğer sirozlu hasta ile 35 sağlıklı olgunun serum total T3, total (T4), serbest T3 (FT3), serbest T4 (FT4) ve tirotropin (TSH) düzeyleri radyoimmunoassay yöntemiyle ölçüldü. T3/T4 ve FT3/FT4 oranları hesaplandı. Karaciğer sirozlu hastalarda serum T4, T3, FT4 ve FT3 düzeyleri normal olgulara göre anlamlı olarak daha düşüktü (sırasıyla, p<0.05, p<0.005, p<0.0005 ve p<0.0005). FT3/FT4 oranı karaciğer sirozlu hastalarda anlamlı olarak düşüktü (p<0.005). Hepatik koma nedeniyle ölen sirozlu hastalarda T3 (p<0.05), T4 (p<0.005) ve FT3 (p<0.05) düzeyleri yaşayan sirozlu hastalara göre anlamlı olarak düşük bulundu. Serum albumin düzeyi ile serum T4 (r=0.69, p<0.005), FT4 (r=0.76, p<0.0001) ve T3 (r=0.54, p<0.025) arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Bu sonuçlar tiroid hormon düzeylerinin, karaciğer sirozunda anlamlı olarak değiştiğini ve bu değişikliklerin karaciğer disfonksiyonunun şiddeti ile korelasyon gösterdiğini düşündürmektedir. Bu bulgular hepatik sirozlu hastaların prognozunun bellenmesinde yardımcı olabilir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Gastroenteroloji ve Hepatoloji