MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ BAĞIMSIZ DENETİM KONUSUNDAKİ DÜŞÜNCELERİNE İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA - Kaya, Gamze Ayça (My University, 2020)
Araştırmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının bağımsız denetim konusundaki düşüncelerinitespit etmektir. Muhasebe meslek mensuplarının bağımsız denetim belgelerinin olup olmadığı, bağımsızdenetim belgeleri yoksa bunların nedenleri, bağımsız denetim ile ilgili eğitim durumları ve bağımsız denetimve bağımsız denetçiler hakkındaki düşünceleri araştırılmaktadır. Ayrıca, meslek mensuplarının bağımsızdenetimin faydaları, Türkiye’de bağımsız denetimin işleyişindeki sorunlar ve bu sorunlara yönelik önerilerhakkındaki düşünceleri de incelenmektedir.Anket; muhasebe meslek mensuplarına ilişkin genel bilgiler ve bağımsız denetim olarak iki bölümdenoluşmaktadır. Çalışma sonucunda; meslek mensuplarının çoğunluğunun bağımsız denetim belgelerininbulunmadığı, bağımsız denetim belgelerinin olmamasının nedeninin zaman ve maliyetle ilgili olduğu vebağımsız denetim eğitimi konusunda TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve YeminliMali Müşavirler Odaları Birliği) eğitimlerine katıldıkları tespit edilmiştir. Tek yönlü varyans analizi yapılmışve yapılan analizde; meslek mensuplarında eğitim durumu ve mesleki tecrübe açısından anlamlı farklılıklarolduğu belirlenmiştir. Ayrıca bağımsız denetim ve bağımsız denetçiler hakkındaki düşünceleri açısındanmuhasebe standartlarının işletmeler tarafından tam olarak uygulanmasının bağımsız denetimi olumlu yöndeetkilediği, bağımsız denetimin faydaları açısından finansal tabloların ve finansal tablo bilgileriningüvenilirliğini artırdığı ve bağımsız denetimde sorunlar ve öneriler açısından işletmelerde nitelikli personelihtiyacı olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: İşletme