Eğitim Sürecinde Öğretmenlerde Strese Yol Açan Nedenlere Yönelik Öğretmen Görüşleri - Akpinar, Burhan (My University, 2008)
Bu araştırmanın amacı, bir eğitici olarak öğretmenleri olumsuz etkileyen strese yönelik öğretmen görüşlerini belirlemektir. Bu amaçla Elazığ, il merkezi ve ilçelerindeki devlet ilköğretim okullarında 2005-2006 Öğretim Yılı’nda görev yapan toplam 184 öğretmene anket uygulanmıştır. Betimsel nitelik arz eden araştırmada elde edilen bulgular şöyledir: öğrenme-öğretme sürecinde öğrencilere ilişkin öğrenme ve disiplin sorunları, zaman baskısı, öğretmenlerin düşük gelir düzeyi ve sosyal statüsü ile fazla iş yükünün öğretmen stresinde etkili olduğunu anlaşılmıştır. Ayrıca eğitimde yaşanan değişimler ve okul yönetimi ile ilgili sorunların da öğretmen stresinde orta derecede etkili faktörler olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları