OPTİMİZASYON TABANLI KESİR DERECELİ FİLTRE TASARIMI - TUTAL, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2024)
Son yıllarda kesir dereceli sistemlere ilgi giderek artmıştır. Bunun en önemli sebepleri tasarımda sunduğu geniş alan, gerçeğe yakın sonuç verme, her sisteme uyarlanabilme gibi özelliklere sahip olmasıdır. Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi ile beraber bu alanda çalışmalar hız kazanmıştır. Kesir dereceli sistemler tam sayı dereceli sistemlerin aksine türevi geçmiş değerlere de bağlı olup sistemde uzun bellek etkisi yaratmaktadır. Bu nedenle tam sayı eşdeğer modellerle tasarlanmaktadırlar. Sezgisel algoritma yöntemleri bir problemin en optimal çözümünü sunmaktadır. Hemen hemen her probleme uygulanmaktadır. Kesir dereceli filtre tasarımında en uygun parametreleri bulmada yararlanılmıştır. Bu çalışmada; kesir dereceli filtre tasarımında kullanılan optimizasyon yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Kesir dereceli filtre tasarım denklemleri çıkarılarak bu denklemlere göre optimizasyonu yapılarak sonuç ve analizi gerçekleştirilmiştir.

In recent years, interest in fractional order systems has increased. The most important reasons for this are that it has features such as wide design space, realistic results, and adaptability to every system. With the development of computer technologies, studies in this field have accelerated. Unlike integer order systems, fractional order systems also depend on derivative past values, creating a long memory effect in the system. For this reason, they are designed with integer equivalent models. Heuristic algorithm methods offer the most optimal solution to a problem. It is applied to almost every problem. It was used to find the most appropriate parameters in fractional order filter design. In this study; information about is given about the optimization method used in fractional order filter design. Fractional filter design equations were derived, optimization was made according to these equations, and the results and analysis were carried out.
Optimization based fractional order filter design
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği