Mineral katkılı betonun aderans dayanımına 800 °C nin etkisi - Coskun, Ahmet; Tanyıldızı, Harun; Yazıcıoğlu, Salih (My University, 2007)
Bu çalışmada, mineral katkılı beton ve nervürlü betonarme demiri arasındaki aderans dayanımına yüksek sıcaklığın (800 °C) etkisi araştırılmıştır. Mineral katkı olarak çimento ağırlığının %10'u oranında silis dumanı ve %15'i oranında da uçucu kül kullanılmıştır. Agreganm maksimum tane çapı (dmax) 16 mm'dir. Aderans deneyleri için 100x200 mm ölçülerinde silindir numuneler, basınç deneyleri için 150x150x150 mm ölçülerinde küp numuneler hazırlanmıştır. 20±2 °C de 28 gün su kürü uygulanan numuneler, 270 gün hava küründe bekletildikten sonra 800 °C'de yakılmış, aderans ve basınç dayanım deneyleri yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre yakılan betonlarda, silis dumanı katkılı numunelerin basınç ve aderans dayanımlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Silis dumanı katkılı numuneleri sırasıyla, uçucu kül katkılı ve mineral katkısız numuneler takip etmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İnşaat ve Yapı Teknolojisi