Birsen Ekim Özen’in Çelebi Zinciri Adlı Eserinin Değerler Eğitimi ve Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alan Temalara Uygunluk Açısından İncelenmesi - Şahin, Tuğrul Gökmen; Bayrak, Özcan (My University, 2020)
Yerel ögelerden beslenerek, evrensel sulara dökülen ve toplumun maddimanevi bütün unsurları olarak değerlendirebileceğimiz değerleri; Birsen EkimÖzen’in Çelebi Zinciri adlı eserinde incelemek adına bu çalışma yapılmıştır. Buçalışmadan hareketle çocuk kitapları aracılığıyla değer aktarımının öneminedikkat çekmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda söz konusu çalışma nitel araştırmayöntemine dayalı doküman incelemesi ile gerçekleştirilmiş olup çalışmanın verikaynağını Çelebi Zinciri isimli kitap oluşturmaktadır.Eser; adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk,vatanseverlik ve yardımseverlik açısından incelenmiştir. Veri analizinde içerikanalizi kullanılmıştır. Bulgular kısmında eserde hangi değerin hangi sayfadabulunduğu, doğrudan alıntı yapılarak gösterilmiştir. Gerekli uzman görüşlerialınması, kitabın içinde Millî Eğitim Bakanlığının benimsediği 10 kök değereuygun ögelerin tespit edilmesi; yazarın Çağdaş Çocuk Edebiyatı’nın sevilen biryazarı ve kitabın başka bir çalışmada yer almamış olması bu eserin çalışılmanedenidir. Yazarın eserinde; çocuk edebiyatına, çocuklara değer aktarma sürecine katkısının olduğu ve 10 kök değerin tamamına yer verdiği görülmüştür. Budoğrultuda Türkçe ders kitaplarında yer alan temalarda yazarın eserine yerverilebileceği düşünülmektedir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Edebiyat