YENİ SİKLOHEKZEN OKSİT FONKSİYONLU MAKROMONOMERLERİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE KULLANIMI - GENLİ, NASRETTİN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu tezde, atom transfer radikali polimerizasyon (ATRP) ve halka açılması polimerizasyonu (ROP) gibi kontrollü/yaşayan polimerizasyon yöntemleri dışında geleneksel serbest radikalik polimerizasyon (SRP) ve fotopolimerizasyon yöntemleri de kullanıldı.Bu tez çalışması dört aşamada gerçekleştirildi. Birinci aşamada, yeni siklohekzen (CH) fonksiyonel grubuna sahip başlatıcılar sentezlenip karakterize edildi. İkinci aşamada, sentezlenen bu başlatıcılar ve bazı ticari olarak mevcut başlatıcılardan ATRP veya ROP veya geleneksel SRP yöntemleri kullanılarak zincir sonu ve/veya zincir ortasında siklohekzen fonksiyonel grubu taşıyan polimerler sentezlendi. Üçüncü aşamada, sentezlenen siklohekzen fonksiyonlu polimerlerin epoksidasyonu ile zincir sonu ve/veya zincir ortasında siklohekzen oksit (CHO) fonksiyonlu makromonomerler sentezlendi. Dördüncü ve son aşamada ise fotokimyasal katyonik polimerizasyon yöntemi kullanılarak elde edilen makromonomerlerden graft kopolimerler sentezlendi. Sentezlenen tüm bileşikler karekterize edildi. Karakterizasyonlarda FT-IR, 1H-NMR, GPC ve elementel analiz gibi teknikler kullanıldı.Anahtar Kelimeler : Atom Transfer Radikal Polimerizasyon (ATRP), Halka Açılması Polimerizasyon (ROP), Serbest Radikalik Polimerizasyon (SRP), Fonksiyonlu Polimer, Makromonomer, Fotokimyasal Katyonik Polimerizasyon, Graft Kopolimer.

In this thesis, besides controlled/living polymerization methods such as atom transfer radical polymerization (ATRP) and ring opening polymerization (ROP), conventional free radical polymerization and photopolymerization methods have been used.This study have been done in four steps. In the first step, novel cyclohexene (CH) functional initiators have been synthesized and characterized. In the second step, the initiators synthesized and some commercially available initiators have been used as initiators for ATRP or ROP or conventional free radical polymerization to obtain end- and/or mid-chain cyclohexene oxide functional polymers. In the third step, end- and/or mid-chain cyclohexene oxide functional macromonomers have been synthesized using epoxidation of obtained cyclohexene (CH) functional polymers. In the fourth and final step, graft copolymers have been obtanied via photoinitiated cationic polymerization method by using synthesized macromonomers. All the structures of obtained compounds were determined. In the characterization, FT-IR, 1H-NMR, GPC, and elemental analysis techniques were used.Key Words : ATRP, ROP, Conventional Free Radical Polymerization (FRP), Functional Polymers, Macromonomer, Photoinitiated Cationic Polymerization, Graft Copolymer.
Synthesis, characterization and application of novel cyclohexene oxide functional macromonomers
Keywords: Kimya