Deprem ve Göç İlişkisi Üzerine Sosyolojik Bir Değerlendirme - Topçu, Damla (My University, 2025)
Depremler, insanların üzerinde yıkıcı etkiler bırakmakla birlikte, zorunlu göçlere de yol açmaktadır. Tarih boyunca depremlerin, dünya genelinde çeşitli göç hareketlerine neden olduğu bilinmektedir. Türkiye'de de depremlerle ilişkili zorunlu göçler sıkça yaşanmıştır. Özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremleri, büyük can ve mal kayıplarına yol açmış ve zorunlu göçü tetiklemiştir. Deprem göçleri, basit bir yer değiştirme hareketi olarak değil, göç öncesi ve sonrası süreçleriyle birlikte toplumsal, kültürel, psikolojik ve ekonomik yaşamları etkileyen karmaşık bir süreç olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmada, deprem ve göç ilişkisi sosyolojik olarak değerlendirilmeye çalışılmış, deprem kaynaklı göçlerin yol açtığı sorunlar üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda göç teorileri çerçevesinde deprem göçü sonuç kısmında ele alınmıştır. Deprem kaynaklı zorunlu göçler, geçici ve kalıcı nitelik taşımakta olup, ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Göç yönünde itici ve çekici faktörlerin yanı sıra, akrabalar ve iş olanakları önemli belirleyici unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, teorik çerçeveye dayalı olarak deprem ve göç ilişkisini sosyolojik bir bakış açısıyla incelemektedir.
Keywords: Deprem; Göç Teorileri; Afet Sonrası Göç; Göç Sonrası Uyum.