SULU ORTAMLARDA NİTRAT VE METRONİDAZOLÜN (MNZ) SIFIR DEĞERLİKLİ DEMİR İLE EŞ ZAMANLI GİDERİMİ - SERTDEMİR, CEMİLE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu tez çalışmasında, su kaynaklarında kirliliğe neden olabilen nitrat ve metronidazolün sıfır değerlikli nano demir (nZVI) ile birlikte giderimi indirgen şartlar altında araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan sıfır değerlikli nano demir laboratuvarda kimyasal şartlar altında üretilmiştir. Optimum giderimi sağlayan pH, nZVI dozajı, başlangıç nitrat ve metronidazol konsantrasyonu ve reaksiyon süresi gibi işletme şartları belirlenmiştir. Her iki kirletici en iyi giderim verimini sağlayan pH değeri 5 ile 7 aralığında olduğu belirlenmiştir. Metronidazol ve nitratın etkili giderimi için sırasıyla 0,8 mg/L ve 1 g/L nZVI dozajı yeterli bulunmuştur. Her iki kirleticinin etkin giderimi için gerekli olan parametreler belirlendikten sonra, metronidazolün giderim mekanizması araştırılmıştır. Adsorpsiyonun etkinliğini belirlemek için desorpsiyon çalışması yapılmış ve desorplanan miktarın çok az olduğu bu nedenle metronidazolün daha çok ara ürünlere dönüşerek ana bileşikteki konsantasyonunda azalma olduğu düşünülmüştür.

In this thesis, using nano scale zero valent iron the removal of nitrate and metronidazole that can result in pollution water resource was evaluated in reduction condition. nZVI was synthesied by chemical reduction. The operation parameters such as pH, nZVI dosage, initial nitrate and metronidazole concentration and reaction time that provide optimum removal were determined. For both pollutants in terms of their removal rates, optimum pH was in the range of 5 and 7. For the efficient removal of nitrate and metronidazole, nZVI dosage was 0.8 and 1 g/L, respectively. After determining the parameters for efficient removal, the mechanism of metronidazole removal was evaluated. To assess the significance of adsorption process, desorption study was conducted. Since the amount of desorbed amount of metronidazole was very low we thought that metronidazole may be transformed to its by-product that can lead to reduction of main metronidazole molecule.
Simultaneous removal of nitrate and metronidazole (mnz) from aqueous solutions by using zero valent iron
Keywords: Çevre Mühendisliği