Dondurulmuş Boğa Spermatozoonlarının Progresif Motilitesi, Kinematik Parametreleri ve Mitokondriyal Membran Potansiyeli Üzerine Vajinal Çözdürme Yönteminin Etkisi - Sonmez, Mustafa; Bayrak, Sinem; Cihangiroğlu, Aslıhan Çakır; Güngör, İbrahim Halil; Acısu, Tutku Can (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı, donmuş boğa spermasında iki farklı çözme yönteminin (inek vajinasında ya da ılık su banyosunda) çözülme sonrası spermatolojik parametreler üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktı. Çalışmada dört adet Simental boğaya ait toplam kırk sekiz adet 0.25 mL'lik payet kullanıldı. Payetler ılık suda çözdürme (standart) yönteminde 38?C'deki su banyosunda 25 saniyede çözdürülürken, vajinal çözdürme yönteminde ineğin vajinasında 3 dakikada çözdürüldü. Çözdürülen boğa spermasının hareketlilik ve kinematik parametre değerleri bir bilgisayar destekli sperm analiz (CASA) sistemi kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca spermatozoanın mitokondriyal membran potansiyeli Flow-sitometri ile belirlendi. Ilık su banyosunda çözdürülen örneklerle karşılaştırıldığında vajinal çözdürme yöntemi ile çözdürülen spermalarda; total motilite, yüksek mitokondriyal aktiviteye sahip spermatozoon oranı, hızlı spermatozoon oranı ve VCL önemli derecede daha düşük (P<0.05) iken, ölü spermatozoon oranı, LIN ve STR önemli derecede daha yüksekti (P<0.05). Bununla birlikte, progresif motilite, VAP, VSL, WOB, ALH, BCF açısından iki çözdürme yöntemi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (P>0.05). Sonuç olarak donmuş boğa spermasını doğrudan tohumlama kateterine yerleştirip ineğin vajinasında çözdürülmesi; çözdürme sonrası yeterli spermatolojik kalitenin elde edilmesini sağlayabilir. Bununla birlikte, bu yöntemi saha koşullarında kullanmadan önce, daha büyük popülasyonlardaki bireysel farklılıkların ve inkübasyon süresinin çözülme sonrası spermatolojik özellikler üzerindeki etkilerini belirlemek faydalı olabilir.
Keywords: Sperma; motilite; CASA; Boğa; vajinal çözdürme; flow-sitometri