Afrika’da Genç İşsizlik ve Rassal Etkiler: Ekonomik Dinamikler Üzerine Bir Model Çalışması - Kubar, Yesım (My University, 2025)
Ekonomik ve toplumsal açıdan önemli bir sorunu ifade eden genç işsizliği, genellikle 15 ile 24 yaş arasındaki bireylerin iş bulamamaları durumu olarak tanımlanmaktadır. Genç işsizliğinin yüksek olması, ekonominin potansiyelinden tam olarak yararlanılamaması anlamına gelmektedir. Genç işsizliği oranlarının yüksek olması, gelecekteki ekonomik sorunların bir göstergesi olabilmektedir. Genç işsizliğini araştırmak, eşitsizliklerin kökenine inmek ve bu eşitsizlikleri azaltmak için stratejiler geliştirmek açısından önemlidir. Afrika, dünya genelindeki en genç nüfusa sahip bölgelerden biridir. Bu nedenle çalışmada Afrika ülkeleri için genç işsizliğine etki eden ekonomik unsurların ampirik olarak analiz edilmesi amaçlanmıştır. Toplam işsizlik oranı, işveren kadınlar, işveren erkekler, tarım ve sanayi sektöründe istihdam oranı, ticari açıklık, tarım ve sanayi sektörünün katma değer oranı, ekonomik büyüme oranı ve reel döviz kurunun genç işsizliği üzerindeki etkisi 1992-2022 dönemi için panel veri modeli ile açıklanmıştır. Seçilmiş ekonomik göstergelerin genç işsizlik oranına olan etkisini incelemek amacıyla kurulan model rassal etkiler modeli olarak belirlenmiş Driscoll-Kraay standart hatalar tahmincisi kullanılarak analiz gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde tarım ve sanayi sektörünün katma değer oranı ile reel döviz kuru değişkenlerinin genç işsizlik oranı üzerindeki etkisinin anlamsız olduğu tespit edilmiştir. Toplam işsizlik oranının, kadın işveren oranının, ticari açıklık oranının ve ekonomik büyüme oranının genç işsizlik oranını artırdığı, tarım ve sanayi sektörü istihdam oranı ile işveren erkekler oranının genç işsizliği azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Afrika ülkeleri; Genç işsizliği; rassal etkiler modeli; Driscoll-Kraay standart hatalar tahmincisi.