Kabalar Göleti (Kastamonu)’nin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri - Sağın, Muhammed Burak; Şen, Dursun (Fırat University, 2018)
Bu çalışmada Kabalar Göleti’nin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kabalar Göleti’nden Ocak - Aralık 2014 tarihleri arasında 12 ay süre ile aylık su örnekleri alınmıştır. Araştırma süresince su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen, tuzluluk ve elektriksel iletkenlik arazide; toplam sertlik, nitrat azotu, sülfat, fosfat ve kimyasal oksijen ihtiyacı laboratuvarda yapılan analizlerle tespit edilmiştir. Analizler sonucu elde edilen verilerin istasyonlara göre dağılımları karşılaştırılmış ve istasyonlar arasında kayda değer bir farkın olmadığı görülmüştür. Su sıcaklığı (7,1-25,9oC); pH (8,02-8,54); (0,04-0,14 mg/L); elektriksel iletkenlik (140,72-297,1 µS/cm); çözünmüş oksijen (8,72-11,66 mg/L); toplam sertlik (260,72-318,34 mg/L); fosfat (0,097-0,824 mg/L); nitrat azotu (3,2-4,82 mg/L); sülfat (66,1-205,13 mg/L) ve kimyasal oksijen ihtiyacı (2,98-10,4 mg/L) arasındaki değerlerde ölçülmüştür.