Sağlıkla İlişkili Bölümlerde Okuyan Öğrencilerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının BazıDeğişkenler Açısından İncelenmesi - Akbulut, Taner (My University, 2020)
Günümüzde kaliteli ve sağlıklı yaşam sürmenin önemli unsurlarından bir tanesi sahip olunan yaşam tarzıdır. Alınan eğitim de yaşam tarzını etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı sağlıkla ilişkili farklı bölümlerde okuyan öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesidir. Araştırma grubunu Fırat Üniversitesinde sağlıkla ilişkili bölümlerde eğitim gören öğrenciler oluşturmakta olup, örneklemini spor bilimleri (240) ve sağlık bilimleri fakültesinin (240) farklı bölümlerine kayıtlı olan 480 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılara ait demografik özellikler için kişisel bilgi formu kullanılmış olup, Sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirlemek için Walker vd. (1996) tarafından geliştirilen, Bahar vd. (2008) tarafından Türkçe uyarlaması yapılmış olan ‘Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II’ kullanılmıştır. Ulaşılan verilerin analizi için SPSS paket program kullanılmış olup, önemlilik düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler olarak kullanılan yüzde, frekans ve standart sapmanın yanı sıra, ikili grupların karşılaştırılmasında independent samples t testi, çoklu grupların karşılaştırılmasında ise One Way Anova testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre; sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına ait alt boyutlarda cinsiyet ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip misiniz sorusuna göre gruplar arasında anlamlı farklılıkların görüldüğü belirlenmiştir (p<0,05). Bununla birlikte maddi durum ve sosyal aktiviteye katılma durumuna göre ise gruplar arasında herhangi bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç olarak; sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite ve manevi gelişim alt boyutlarının erkeklerin lehine daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte sosyal aktiviteye katılım ve maddi durumun da sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını etkilemediği söylenebilir.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri