BROİLER PİLİÇLERDE KARIN YAĞI ÜZERİNE CİNSİYET VE KARKAS AĞIRLIĞININ ETKİSİ - Nazlıgül, Ahmet; Poyraz, Öznur; Deliömeroğlu, Yakup; Bayraktar, Metin; İşçan, K. (Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 1993)
Bu çalışma karkas ağırlığı ve cinsiyetin broilerlerde karın yağı üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 106 dişi, 87 erkek olmak üzere 193 adet broiler piliç kullanılmıştır. Çalışma sonunda ortalama değerler olarak karkas ağırlığı, karın yağı ağırlığı, karın yağı oranları sırasıyla dişilerde, 1208.50 g, 20.89 g, %1.72; erkeklerde ise, 1394.34 g, 19.10 g, %1.34 düzeyinde bulunmuştur. Karkas ağırlığında 1150 – 1350 g. olan dişi ve erkeklerde karın yağı miktar ve oranı önemli düzeyde (P< 0.05 ve P< 0.01) farklı bulunurken, ağırlık 1350 g' nin üzerine çıktığında cinsiyetler arası farklar azalmış ve istatistiki önemini kaybetmiştir. Karkas ağırlığı ile karın yağı miktarı arasında dişilerde 0.355, erkeklerde 0.562' lik korrelasyon bulunurken, cinsiyet gözetmeden tüm karkaslardan alınan değerler ile hesaplanan korrelasyon ise 0.354 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak karkasta karın yağı oranı dişilerde erkeklere göre daha yüksek bulunmuş, karın yağı miktarı ile karkas ağırlığı arasında önemli sayılabilecek düzeyde korrelasyonlar tespit edilmiştir.

The study was carried out using 106 female and 87 male broiler chicks. The mean values for carcass weight, weight of abdominal fat and percent of abdominal fat were 1208.50 g, 20.89 g, 1.72 % in females and 1394.34 g, 19.10 g, 1.34 % in males respectively. The differences were statistically significant between males and females for the carcass weight groups from 1150 to 1350 g. The correlation coefficients between carcass weiht and weight of abdominal fat were 0.355 in female and 0.562 in male broilers
(The influences of sex and carcass weight on abdominal fat in broilers)