YAPIŞTIRICI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ TERS Z TİPİ KOMPOZİT MALZEME BAĞLANTILARININ MEKANİK ANALİZİ - ADİN, HAMİT (Fırat Üniveristesi, 2007)
Endüstriyel yapıstırıcıların fiziksel ve mekanik özelliklerindeki gelismeler, yapıstırıcı ile birlestirme tekniginin birçok mühendislik alanında basarıyla kullanılmasına sebep olmustur. Diger mekanik baglama tekniklerine olan üstünlüklerinden dolayı yapıstırıcı ile birlestirilmis baglantılar, birçok arastırmacı tarafından analiz edilmistir. Bu çalısmada yapıstırıcı ile birlestirilmis ters z tipi baglantının analizi yapılmıstır. Baglantıyı olusturan plaka ve destekler kompozit malzemeden yapılmıstır. Bu tür problemlerin çözümünde etkili bir yöntem olan sonlu elemanlar metodu(SEM) kullanılmıstır. Bütün analizler genel amaçlı sonlu elemanlar yazılımı olan Ansys(10.0) kullanılarak gerçeklestirilmistir. Bu analizde baglantı mukavemetinde etkili parametreler olan bindirme mesafesi(a), numune genisligi(b), numune kalınlıgı(t) ve bindirme açısı() incelenmistir. Nümerik sonuçlar ile deneysel sonuçlar karsılastırılmıs ve uygun oldugu görülmüstür. Gerilmeler(Sx,Sy,Sz,Sxy,Sxz,Seqv), plaka boyutlarına(a,b) baglı olarak sekiller ve grafiklerle gösterilmistir. Anahtar Kelimeler : Yapıstırıcı, kompozite malzeme, gerilme analizi, Ansys, sonlu elemanlar metodu(SEM).

The improvemets in the physical and mechanical properties of industrial adhesives have caused that adhesive bonding technique has beeen used succesfully in most engineering areas. Due to its some advantages over the othes fastening methods, adhesively bonded joints have been analysed by many researchers. In this study, an adhesively bonded inverse Z type joint has been analysed. The material of the support and horizontal plate which are members of joint was manufactured to be composite materials. The Finite Element Method(FEM) which is very powerful numerical solution technique was used in analysis. All analyses were carried out using the general purposed finite element sofware Ansys(10.0). In this analysis, the variations of peak stresses, have been investigated, overlap distance(a), model breadth(b), model thickness(t) and overlap angle(). Experimental results with numerical results are compared and found quite reasonable. Bearing stresses(Sx,Sy,Sz,Sxy,Sxz,Seqv) which are depending on dimension of the plate(a, b) are shown in figures and graphics. Key Words : Adhesive, composite material, stress analysis, Ansys, finite element method(FEM).
Mechanical analysis of adhesive with bonded inverse Z type ties of composite materials
Keywords: Makine Mühendisliği