Sessiz Serebral İskemi Belirteci Olarak Karotis Arter Stenleme Öncesi Ve Sonrası Bakılan İskemi Modifiye Albümin - Tunc, Zeynal; Aytac, Emrah (My University, 2024)
Amaç: İnme, iskemik kalp hastalıklarından sonra mortalitenin ikinci en sık nedenidir. Bu çalışmada akut klinik bulgu vermeyen karotis darlığında stentlemeden önce ve 14 gün sonra iskemi modifiye albümin (İMA) düzeyi bakılarak sessiz iskemi varlığının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Çalışmaya kliniğimize başvuran akut iskemik inme bulguları olmayan 32 hasta alındı. İskemi modifiye albumin düzeyinde yüksekliğe yol açan hastalığı olan hastalar çalışmadan dışlandı. Çalışmaya alınan hastalardan stentlemeden önce ve sonra alınan numuneler santrifüj edilerek saklandı. Tüm numuneler aynı gün çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 32 hasta alındı. Hastaların ortalama yaşı 66,96±11,27 idi. 70 yaş üzeri ve 70 yaş altı hastalar arasında İMA düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Karotis stent-lemeden önce bakılan İMA düzeyinin (43,94±20,18), stentlemeden sonra bakılan İMA düzeyine (22,00±11,34) göre belirgin şekilde yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Sonuç: Bu çalışma karotis darlığında klinik bulgu olmadığında bile sessiz bir iskemik sürecin oldu-ğunu, İMA’nın sessiz serebral iskeminin non invaziv bir belirteci olarak kullanılabileceğini düşün-dürmektedir.
Keywords: Karotis darlığı; karotis arter stentleme; iskemi modifiye albümin; Sessiz serebral iskemi