ALÜMİNYUM İLE MEME HASARI OLUŞTURULMUŞ RATLARDA ALOE VERA'NIN P-GLİKOPROTEİN DÜZEYİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - YEREBASAN, ÜLKÜ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Alüminyum düşük konsantrasyonlarda bile toksik etki gösterebilen bir ağır metaldir. İlaç, aşı adjuvanı, kozmetik ürün, içme suyu ve gıda katkı maddesi olarak kullanımından kaynaklanan alüminyum maruziyeti söz konusu olabilmektedir. Çalışmanın amacı alüminyum ile meme hasarı oluşturulan ratlarda Aloe vera'nın kemoterapide ilaç tedavisine yanıt almayla ilişkili olan P- glikoprotein (P-gp) düzeyinin belirlenmesi ve muhtemel koruyucu etkilerinin ortaya konulmasıdır. Çalışmada 44 adet Spraque-Dawley ırkı dişi rat kullanıldı. Ratlar Kontrol, Alüminyum (100 mg/kg), Aloe vera (2 ml/kg), Alüminyum+Aloe vera grubu olarak 4 gruba ayrıldı. Deney protokolü toplam 8 hafta boyunca devam ettirildi. Çalışma sonunda alınan meme doku örneklerinde biyokimyasal olarak malondialdehit (MDA) ve indirgenmiş glutatyon (GSH) düzeyleri ile süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi ölçüldü. Ayrıca Western blot tekniğiyle P-gp düzeyleri belirlendi. Klasik histopatolojiye ilaveten dokuda siklooksijenaz-2 (COX-2) immunoreaktivitesi belirlendi. Alüminyum uygulamasının meme dokusu MDA düzeyini artırdığı, buna karşın GSH düzeyi ile SOD aktivitesini azalttığı; P-gp düzeyini artırdığı tespit edildi. Ayrıca birçok histopatolojik değişikliklere yol açtığı ve yaygın COX-2 immunoreaktivitesinin varlığı belirlendi. Alüminyum ile birlikte Aloe vera verilen grupta ise, oksidatif stres parametrelerinin iyileştiği, P-gp düzeyi ile COX-2 immunoreaktivitesinin azaldığı ve histopatolojik değişikliklerin hafiflediği görüldü. Sonuç olarak, Aloe vera'nın alüminyumun yol açtığı meme hasarına karşı kullanımının olumlu etkilerinin olduğu kanaatine varılmıştır.

Aluminum is a heavy metal that can be toxic even at low concentrations. Aluminum exposure may occur due to its use as a drug, vaccine adjuvant, cosmetic product, drinking water and food additive. The aim of this study was to determine the P-glycoprotein (P-gp) level, which is associated with response to drug treatment in chemotherapy, and to reveal possible protective effects of Aloe vera with breast damage caused by aluminum in rats. Forty-four Spraque-Dawley female rats were used in the study. The rats were divided into 4 groups as follows: Control, Aluminum (100 mg/kg), Aloe vera (2 ml/kg), and Aluminum+Aloe vera groups. The experimental protocol was continued for 8 weeks. Malondialdehyde (MDA), reduced glutathione (GSH) levels and superoxide dismutase (SOD) activity were measured biochemically in breast tissue samples. In addition, P-gp expressions in tissue were determined by Western blotting. In addition to classical histopathology, cyclooxygenase-2 (COX- 2) immunoreactivity was determined in the tissue. It was found that aluminum application increased in breast tissue MDA level but decreased the GSH level and SOD activity; to increase the level of P-gp. In addition, it was also determined that it caused many histopathological changes and the presence of widespread COX-2 immunoreactivity. In the group given Aloe vera with Aluminum, it was observed that oxidative stress parameters improved, P-gp level with COX-2 immunoreactivity decreased, and histopathological changes were alleviated. As a result, it was concluded that the use of Aloe vera against breast damage caused by aluminum has positive effects.
Investigation of the effect of aloe vera on P-glycoprotein level in rats with breast damage with aluminum
Keywords: Veteriner Hekimliği