Böbrek iskemi-reperfüzyonunda karnitin'in rolü - Ardicoglu, Arslan; Yalçınkaya, Fatih; Orhan, İrfan; Üstündağ, Bilal; Özercan, İbrahim; Baydinç, Can (My University, 2000)
Son yıllarda artan nefron koruyucu cerrahi,parsiyel nefrektomi,renal transplantasyon,şok ve travma gibi olaylar böbrek iskemisi ve reperfüzyonunda oluşan doku hasarını gündeme getirmiştir.Bu çalışma doku hasarını azaltmada kamilinin etkisi gözlemek amacıyla yapıldı. Wistar tipi raflarda iskemi-reperfüzyon oluşturularak doku hasan oluşturuldu.Serbest radikal giderici ve anti-iskemik etkiye sahip L-Karnitin sistemik olarak rotlara uygulandı. Renal hasan tespit etmek için renal dokuda malonildialdehit (MDA) tayini ve histopatolojik inceleme yapıldı. Araştırına sonucunda kamilin verilen radarda doku hasarının anlamlı derecede azaldığı tespit edildi. (p<0.05)
Keywords: Böbrek; Sıçan; Wistar; Malondialdehit; İskemi; Doku hasarı; İskemi-reperfüzyon hasarı; Reperfüzyon; Serbest radikaller; Karnitin