Türkiye’de Veteriner Hekimliği üzerine araştırmalar: I. Veteriner Hekimliği eğitim-öğretimi - Özen, Abdullah; Doğan, Özlem; Başağaç, Raziye Tamay Gül; Özkul, Türel; Yüksel, Erhan (My University, 2012)
Türkiye’de veteriner hekimliği eğitim-öğretiminin genel durumu, sorunları ve bunlara ilişkin çözüm önerileri üzerine sınırlı sayıda çalışma bulunmakla birlikte, Türkiye ölçekli kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Bu çalışma, Türkiye’deki veteriner hekimlerin ve veteriner fakültesi öğrencilerinin, veteriner hekimliği eğitiminin verimliliği ile eğitimde yaşanan olası sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Bu amaçla, veteriner hekimler ve veteriner fakültesi öğrencileri için hazırlanan iki ayrı anket formu, yedi coğrafi bölgede veteriner fakültesi bulunan birer ilden toplam 1176 kişiye yüz yüze görüşme tekniği ile uygulandı. Verilerin analizinden; veteriner fakültelerindeki eğitimin “az verimli” bulunduğu; “eğitimin şekli ve süresinin yeterliliğinin” eğitimin güçlü yanları arasında; “uygulamalı eğitimin yetersizliğinin” ise eğitimin zayıf yanları arasında kabul edildiği belirlendi. Sonuç olarak, katılımcı görüşleri doğrultusunda, Türkiye’de veteriner hekimliği eğitiminde yaşanan sorunların; uygulamaların arttırılması, fakülte sayısının ve öğrenci kontenjanlarının azaltılması ile giderilebileceği söylenebilir.
Keywords: Veteriner hekimlik; Türkiye; öğrenci; araştırma; veteriner hekim; veteriner hekimliği eğitimi; veteriner uygulama