Amorf Bakırın Yapısal Kararlılığı Üzerine Yaşlandırma Etkisi - Ozgen, Soner; Gürbüz, Yavuz (Fırat University, 2020)
Amorf metal malzemeler sahip oldukları fiziksel özellikler nedeniyle ileri teknoloji ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak, bu malzemeler termodinamik denge dışındadır ve sıcaklık, basınç ya da zamanla yapısal olarak değişip kararlı hale geçme eğilimi gösterirler. Bu çalışmada, önce sıvı fazdaki bakır modeller üç farklı hızla soğutularak katılaştırılmıştır. Katılaşan modellerden ikisinin amorf yapıya sahip olduğu tespit edilmiş ve sonra bu amorf modellerin farklı sıcaklıklarda yaşlanma davranışları incelenmiştir. Simülasyon çalışmalarında atomlar arasındaki fiziksel etkileşmeler gömülü atom metodu ile temsil edilmiş ve moleküler dinamik integrasyonları Verlet algoritması ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçta düşük sıcaklıklarda yaşlandırılan amorf yapıların daha geç kristallendiği ve yüksek soğutma hızı ile soğutularak elde edilen amorf modellerin hem sıcaklığa hem de yaşlandırmaya karşı daha dayanıklı oldukları belirlenmiştir.