GRAM POZİTİF KOKLARIN İN VİTRO KİNOPRİSTİN/DALFOPRİSTİN DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI VE DİĞER BAZI ANTİBİYOTİKLERLE KARŞILAŞTRILMASI - DOĞANAY, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2005)
l.OZET Günümüzde enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibakteriyel ilaçların tür ve sayısında artışlar olmasına rağmen, son yıllarda, birden fazla sayıda ilaca dirençli stafilokok, enterokok ve diğer bazı Gram pozitif kokların neden olduğu enfeksiyonların sıklığında artış olmuştur. Bu mikroorganizmalar, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere karşı sıklıkla direnç geliştirmekte ve neden oldukları enfeksiyonların tedavisinde sorunlarla karşılaşılmaktadır. Türkiye'de henüz kullanıma girmemiş olan kinopristin/dalfopristin, streptogramin grubundan parenteral uygulanabilen ilk antibiyotiktir. Her iki komponent de bakteriyel ribozomun 50S alt birimine geri dönüşümsüz bağlanarak etki gösterir. Bu çalışmada Haziran 2004 - Mart 2005 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuarı'na gönderilen örneklerden soyutlanan 300 Gram pozitif kokun invitro kinopristin/dalfopristin ve diğer yaygın kullanılan antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlandı. Klasik bakteriyolojik yöntemler kullanılarak tür düzeyinde tanımlanan 41 Staphylococcus aureus, 52 Staphylococcus epidermidis, 17 Staphylococcus saphrophyticus, 16 Staphylococcus hominis, 5 Staphylococcus haemolyticus, 3 Staphylococcus warneri, 2 Staphylococcus schleiferi, 5 Staphylococcus caprae, 44 Enterococcus faecalis, 22 Enterococcus faecium, 5 Enterococcus avium, 3 Enterococcus hiroe, 27 Streptococcus spp., 16 D grubu Streptokok, 6 A grubu Streptokok, 6 B grubu Streptokok ve 3 Streptococcus pneumonia susu çalışmaya alındı. Bu suşlarm antibiyotik duyarlılıkları disk diffüzyon yöntemiyle araştırıldı.Staphylococcus aureus ve koagülaz negatif stafilokok (KNS) suşlarının tamamı, E. faecalis suşlarının %14'ü ve E. faecium suşlannın %73'ü kmopristin/dalfopristine duyarlı bulundu. Yapılan duyarlılık testinde stafilokok suşlarının metisilin duyarlılığı %66.1, eritromisin duyarlılığı %62.2, siprofloksasin duyarlılığı %66.3, klindamisin duyarlılığı %89.1, rifampisin duyarlılığı %94.8 olarak; streptokok suşlarımn eritromisin duyarlılığı %65.3, siprofloksasin duyarlılığı %45.9, kloramfenikol ve gentamisin duyarlılıkları sırasıyla %84.6, %85.2 olarak saptanmışta. Yapılan bu çalışma ile henüz ülkemizde kullanıma girmemiş, ancak yakın bir gelecekte enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde sık başvurulması muhtemel bir antibiyotik olan kinopristin/dalfopristin kombinasyonunun stafilokok ve streptokok suşlarına karşı etkinliğinin test edilmesi amaçlandı. Çalışmaya alınan bakterilerin diğer bir çok antibiyotiğe duyarlılıkları eş zamanlı saptanarak bu yeni ilacın etkinliğinin, halen kullanımda olan diğer antibiyotiklerle karşılaştırılması sonucunda klinik uygulamalarda tedaviyi yönlendirici sonuçların elde edileceğini tahmin etmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Kinopristin/dalfopristin, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp., Enterococcus spp., KNS, disk diffüzyon.

INVESTIGATION OF IN VITRO SUSCEPTIBILITY OF GRAM POSITIVE COCCI TO QUINOPRISTON/DALFOPRISTIN AND COMPARING THE ACTIVITY OF THIS DRUG WITH SOME OF OTHER ANTIBIOTICS' Altough there is a rapid development in the antibacterial therapy during the recent years, the prevalence of the infections caused by multi-drug-resistant staphylococci, enterecocci and some other clinical important Gram-positive cocci has been incrased.These organisms are often found as resistant to many widely used antibiotics and some therapeutic problems have been emerged in the infections of these organisms. Quinopristin/dalfopristin which is not in use in Turkey yet, is the first parenterally usable streptogramin antibiotic. The drug acts via irreversible binding the both components to subunit of 50S bacterial ribosome. In this study, we aimed to investigate in vitro activity of quinopristin/dalfopristin and the other widely used antibiotics 300 Gram-positives cocci which where isolated from clinical samples in Clinic Microbiology Laborotary of Firat University Medical School between June 2004 - March 2005. Of these strains 41 were identified as Staphylococcus aureus, 52 were Staphylococcus epidermidis, 17 were Staphylococcus saphrophyticus, 16 were Staphylococcus hominis, 5 were Staphylococcus haemolyticus, 3 were Staphylococcus warneri, 2 were Staphylococcus schleiferi, 5 were Staphylococcus caprae; 44 were identified as Enterococcus faecalis, 22 were Enterococcus faecium, 5 were Enterococcus avium and 3 were Enterococcus hiroe; 27 were identified as Streptococcus spp., 16 were Group D Streptococci, 6 were Group A streptococci, 6 were Group B streptococci and 3 were pneumococci.In the disc diffusion antibiogram, 100% of S. aureus and CoNS strains, 14% of E. faecalis strains 73% of E. faecium strains were deteced as suspectible to quinopristin/dalfopristin. In the susceptibility test, 66.1% of staphylococci straims found as susceptible to methicillin, 62.2% to erithromycin, 66.3% to ciprofloxacin, 89.1% to clindamycin, 94.8% to riphampin; 65.3% of streptococci strains found as susceptible to erithromycin, 45.9% to ciprofloxacin, 84.6%, 85.2% to chloramphenicol and gentamycin, orderly. In this study, we aimed to investigate the efficacy of quinopristin/dalfopristin combination which is not in use in Turkey yet but probably in near future will be one of the most often used antibiotics to infections diseases, to staphylococci and streptococci. By the way of measuring the efficacy a group of other antibiotics to the aim of compairing the activity of this new drugs with the others, we supposed to reach clinicilly usable data which is very helpfull to drive rote of the therapy. Key Words: Quinopristin/dalfopristin, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp., Enterococcus spp., CoNS, disk diffusion.
Investigation of in vitro susceptibility of gram positive cocci to quinopriston/dalfopristin and comparing the activity of this drug with some of other antibiotics'
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji