SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN GRUP ÇALIŞMASI BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Uğurlu, Fatih Mehmet; Altungül, Oğuzhan (My University, 2023)
Bu çalışmada Elazığ ili Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerinin grup çalışması beceri düzeylerinin incelenmesini amacı taşımaktadır. Çalışmanın evrenini Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan 1426 öğrenci oluşurken, örneklemini ise tesadüfi yöntem ile seçilen 205 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Grup Çalışması Beceri Ölçeği kullanılmıştır. Gru p Çalışması Becerileri Ölçeği’nin Türkçe formu iki faktörlü ve 10 maddeden oluşmaktadır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmış, yapılan normallik tesi sonucuna göre dağlımın normal olduğu görülmüştür. Elde edilen veriler istatistik programında frekans, yüzde, ikili karşılaştırmalarda t-testi, çoklu karşılaştırmalarda ise ANOVA testleri uygulanarak sonuçlar tablolar halinde gösterilmiştir. Gruplar arası farklılıkların belirlenmesinde ise Tukey Testinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak; spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin grup çalışması beceri düzeylerinin cinsiyetleri üzerinde bir etkisinin olmadığı yaşlarına göre gençlerin kişiler arası etkileşiminin fazla olduğu takım sporları branşlarında hentbol branşında olanlar kişiler arası etkileşimde daha etkili olduğu, çalışma durumlarında ise çalışanların görevlerinde, kişiler arası etkileşimde ve grup çalışması becerilerinde etkili oldukları görülmüştür.
Keywords: Öğrenci; Spor; Beceri; Grup Çalışması