Kadirli İlçesi'nde tarımsal arazi kullanımı ve üretim - Üçeçam, Döndü Karagel; Karagel, Hulusi (My University, 2009)
Araştırma sahası ova tabanı, alçak plato alanları ve yükseltinin 1000 m ve üzerinde olduğu dağlık sahalar olmak üzere 3 farklı morfografik üniteden meydana gelmektedir. Zengin alüvyal arazinin hakim olduğu ova tabanında zirai faaliyetler yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Engebeli ve eğimli alçak plato alanlarında sulama şartları kısıtlı olduğu için kuru tarım yapılırken, kuzeydeki dağlık alanlarda ormancılık ve hayvancılık faaliyetleri hakim ekonomik faaliyeti oluşturmaktadır. Araştırma sahasında orman, çalılık ve fundalık alanlar arazi kullanımı içerisinde en fazla orana sahiptir. Bu alanlar sahanın doğu ve kuzeyindeki alanlarda yer almaktadır. Toplam tarım alanı içerisinde tarla tarımı yapılan alanlar % 91’lik oran ile en önemli kullanımı oluşturmaktadır. Bölgede buğday, mısır ve yerfıstığı en fazla üretilen ürünlerdir. Son yıllarda zeytin alanlarının genişlemesi de dikkat çeken bir özelliktir.
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Ziraat; Toprak Bilimi