ZORUNLU ROTASYON UYGULAMALARI KONUSUNDA OKUL YÖNETİCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ - Arabacı, İ. Bakır; Sağlam, Hakan (My University, 2012)
Okul müdürleri, okul yönetiminin en kritik öğesi durumundadır. Müdürlerin motivasyonları, okulun etkililik ve verimliliğinde oldukça önem taşımaktadır. Okul müdürlerinin atanma ve yer değiştirme uygulamaları da motivasyonlarını etkileyebilmektedir. Çoğu illerde okul müdürlerine yönelik zorunlu rotasyon uygulamaları başlatılmıştır. Bu araştırma, okul müdürlerine uygulanmakta olan zorunlu rotasyon uygulaması konusunda müdür görüşlerini belirlemeyi ve yöneticiler üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu, Diyarbakır il merkezindeki resmi okullarda görev yapan ve zorunlu rotasyon uygulamasından etkilenen 44 okul yöneticisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, elde edilen verilerin içerik analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, okul yöneticileri zorunlu rotasyon uygulamalarını benimsemekle birlikte, eksik ve hatalı yönlerinin bulduklarını belirtmektedirler. Yöneticiler, okul müdürünün uzun süre aynı okulda görev yapmalarının okula zarar vereceğini, farklı okullarda görev yapmanın yöneticiyi daha da aktif ve verimli hale getireceğini düşünmektedirler. Okul yöneticileri zorunlu rotasyon uygulamasında, tercih dışı bir okula gönderilmenin yanlış olduğunu düşünmektedirler
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi