RIFAT ILGAZ'IN ?BACAKSIZ'IN BAŞINDAN GEÇENLER? ADLI HİKÂYE SERİSİNDEKİ ESERLERİN ÇOCUĞA GÖRELİK İLKESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - BURÇ, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Çocuk edebiyatı, özellikle son otuz yılda çok önemli bir gelişme göstermiş, bu bağlamda Türk ve Dünya edebiyatının tanınmış yazar ve şairleri çocuklara hitap eden eserler kaleme almışlardır. Türk edebiyatında özellikle Hababam Sınıfı adlı eseriyle büyük bir şöhrete kavuşan Rıfat Ilgaz'ın çocuklar için kaleme aldığı bir dizi hikâye kitabı da bulunmaktadır. Söz konusu seri hikâye kitaplarının adı ?Bacaksız'ın Başından Geçenler?dir.Rıfat Ilgaz'ın Bacaksız'ın Başından Geçenler? adlı bu serisi ilkokul çağındaki çocuklar için yazılmıştır. Bu çalışmada Bacaksız'ın Başından Geçenler? adlı serideki hikâyelerin çocuğa görelilik ilkesi açısından incelenmesi yapılacaktır. Bu çerçevede öncelikle serideki hikâye kitaplarının özetleri verilecek, daha sonra söz konusu hikâye kitapları dil ve üslup, konu ve tema, iletiler, kahramanlar, resimler ve anlatıcı gibi çocuğa görelilik ilkeleri açısından incelenecektir.Anahtar Kelimeler: Rıfat Ilgaz, Bacaksız'ın Başından Geçenler, Çocuğa Görelik İlkesi, İnceleme.

Especially in the last thirty years, Child literature has shown very significant improvement and in this context the reputed author and poets of Turkish and world literature have indited works that appeal to children. In Turkish literature , Rıfat Ilgaz who gained big fame with especially his work called ?Hababam Sınıfı? has also a series of story books which are indited for children. Name of this series of story books is ?Bacaksız?ın Başından Geçenler.?Rıfat Ilgaz?s series called ?Bacaksız?ın Başından Geçenler? are written for children of primary age. In this study, The Works which are in ? Bacaksız?ın Başından Geçenler? Story Series will be investigated in terms of principles of relativity for child. In this context, firstly summeries of story books which are in the series will be given , later this story books will be investigated in term of principles of relativity for child like language and style, topic and theme , messages, heros and pictures .Key words : Rıfat Ilgaz, Bacaksız?ın Başından Geçenler , Principle of relativity for child, investigation
Investigation of the works of Rıfat Ilgaz?s story series called ?Bacaksız?ın Başından Geçenler? in terms of principles of relativity for a child
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Türk Dili ve Edebiyatı