Sinüzoidal Darbe Genişlik Modülasyon Tekniği ile Beş Fazlı Asenkron MotorunMatlab/Simulink Modeli - Taşkın, Ezgi; Özdemir, Mehmet; Sarıgül, İsmail (My University, 2021)
Günümüzde üç fazlı asenkron motorların kullanımı yaygın olmasıyla birlikte gelişen teknolojiye paralelolarak çok fazlı (3’ten fazla) asenkron motor kavramı ortaya çıkmıştır. Çok fazlı asenkron motorlargeleneksel üç fazlı asenkron motorlara göre birçok avantaja sahiptir. Özellikle yüksek güç gerektirenuygulamalarda, elektrikli ve hibrit araçlarda, hava ve deniz taşıtlarında vs. kullanılmaktadır. Çok fazlıasenkron motorlar genellikle inverterlerle beslenmektedir. İnverterin çıkışındaki harmonikler o dalganınkalitesinin belirlenmesindeki en temel unsurdur. Harmonik bozulmaların önüne geçmek için çeşitliyöntemler kullanılarak çıkış dalga şeklinin sinüse yakın olması amaçlanmaktadır. Bu yöntemlerden biri desinüzoidal darbe genişlik modülasyon tekniğidir. Bu çalışmada sinüzoidal darbe genişlik modülasyonyöntemi ile beş fazlı asenkron motorun kontrolü yapılmıştır. Beş fazlı asenkron motora ait matematikseldenklemler kullanılarak, beş fazlı asenkron motorun simulink model uygulaması d-q referans çerçevesindeoluşturulmuştur. Benzetim modelleri MATLAB/Simulink paket programında gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği