İneklerin kan serumlarındaki bazı mineraller ile embriyonik ölüm arasındaki ilişki - Yıldız, Atilla; Balıkcı, Engin (My University, 2004)
Bu çalışma ineklerin kan serumlarındaki bazı mineral maddeler (Ca, Cu, Zn, Mg ve K) ile embriyonik ölüm arasındaki ilişkilerin ortaya konulması amacıyla yapıldı. Materyal olarak, 3-8 yaşlarında toplam 45 adet montofon ırkı inek kullanıldı. Kan örnekleri tohumlamayı izleyen 7 ve 21. günlerde alındı. Çalışmada kullanılan hayvanların gebelik durumları, tohumlamayı izleyen 7 ve 21. günde EPF aktivitesiyle teşhis edilerek; hayvanlar gebe, gebe olmayanlar ve embriyonik ölüm grupları olmak üzere, 3 gruba ayrıldı. Bu hayvanlardan tohumlamayı müteakip 7 ve 21. günlerde alınan serum örneklerinde EPF aktivitesi Rozet İnhibisyon Testi ( RIT ) ile, serum Ca, Cu, Zn, Mg ve K miktarları ise atomik absorbsiyon spektrofotometresi ile analiz edildi. İstatistiksel olarak; gebe grubun serum Ca düzeyi ortalamaları, gebe olmayan ve embriyonik ölüm grupları ortalamalarından daha düşük (P<0,05) saptandı. Gebe grubunun serum Cu düzeyi ortalamaları, gebe olmayan ve embriyonik ölüm grupların ortalamalarından istatistiki olarak (P<0,01) daha yüksek saptandı. Embriyonik ölüm grubunun serum Zn düzeyi ortalamaları, gebe olan ve gebe olmayan grupların ortalamasından istatistiki olarak (P<0,001) daha düşük bulundu. Gruplar arasında serum Mg ve K düzeyleri açısından istatistiki olarak önemli bir fark saptanmadı. Sonuç olarak, serum Zn ve Cu düzeylerindeki azalmanın, embriyonik ölümün nedenlerinden biri olabileceği kanısına varıldı.
Keywords: Embriyo; inek; mineraller; kan serumu; embriyo ölüm oranı