TÜRKİYE’DE KOVAN TİPLERİNİN BAL ÜRETİMİNE ETKİSİNİN EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ - Patır, Sait; Seçmen, M.zeki (Fırat University, 2020)
Türkiye zengin florası, uygun ekolojisi ve koloni varlığı açısından arıcılıkta büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak Türk arıcılığı doğal kaynakların bu zenginliğinden yeterince yararlanamamaktadır. Bunu etkileyen başlıca faktörlerden biri modern kovan kullanımının azlığıdır. Bu araştırmada eski ve yeni tip kovan kullanımının bal üretimine etkisi incelenmiştir. Bunun için, 2004-2018 yılları arasında kovan tipleri kullanımına ait zaman serisi eşbütünleşme modeli ile analiz edilmiş ve Türkiye’de 2004-2018 yılları arasında eski ve yeni tip kovan kullanımı ile bal üretimi arasında anlamlı bir ilişki araştırılmıştır.