MAHMUD ES'AD COŞAN'IN KADIN VE AİLE DERGİSİ'NDEKİ BAŞMAKALELERİNDEN HAREKETLE SOSYAL HAYATTA KADIN - GÜL, MÜNİRE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Kadınlar, geçmiş dönemlerde birçok medeniyette çeşitli haksız uygulamalarla karşı karşıya kalmış ve birtakım zulümlere uğramışlardır. İslam öncesi cahiliye döneminde kız çocukları utanç vesilesi olarak değerlendirilip diri diri toprağa gömüldükleri gibi, günümüzde de töre adı altında kadın cinayetlerine devam edildiği görülmektedir. İslamiyet'in gelişiyle birlikte kadın sosyal, siyasal, medeni, hukuki, içtimai ve edebi alanda birtakım haklara sahip olmuştur. Bu araştırmada kadının sosyal hayatta sahip oldukları haklar ve İslamiyet'teki konumu Mahmud Es'ad Coşan'ın Kadın ve Aile Dergisi'ndeki başmakaleleri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışma sonucunda Mahmud Es'ad Coşan'ın aile hayatında, evlilik öncesinde ve evlilik sürecinde eşine ve çocuklarına karşı birtakım sorumluluklarının ve haklarının bulunduğunu, çocuklarına ergenlik dönemine girmeden önce dini, adap ve görgü kurallarını öğretme sorumluluklarının bulunduğunu ifade ettiği görülmüştür.

Women have faced various unjust practices in many civilizations in the past and have suffered some cruelty. The murders of women, which are still under the name of the people, have appeared in various ways in the previous periods, and the girls were considered to be embarrassed during the jahiliyya period and they were buried alive. With the arrival of Islam, they have a number of rights in social, political, civil, legal, social and literary fields. In this research, the rights of women in social life and their position in Islam have been examined in the framework of the editorials of Mahmud Es Cad Coşan in the Journal of Women and Family. At the end of the study, it was observed that Mahmud Es'ad Coşan had a number of responsibilities and rights to his wife and children before marriage and during the marriage process.
Women's position in social life in articles by Mahmud Es'ad Coşan in Women and Family magazine
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim; Sosyoloji